OM ziet gelijkenis in mishandelingszaken Wendy en Savanna

5

Officier van justitie Nicole Coenen, die gisteren een jarenlange celstraf eiste tegen de vader en stiefmoeder van de Roelofarendsveense Wendy, ziet gelijkenis met de geruchtmakende zaak-Savanna in Alphen.

De moeder van de volgens het Openbaar Ministerie (OM) zwaar verwaarloosde Savanna werd in 2006 veroordeeld tot 6 jaar cel en gedwongen behandeling. Dat is precies de straf die het OM nu eist tegen Petra M., de stiefmoeder van Wendy. Het Roelofarendsveense gezin was bovendien al jaren bekend bij hulpverleners, net als destijds het gezin van peuter Savanna, die door verstikking om het leven kwam. Haar moeder propte een washand in haar mond. Het kind werd al geruime tijd zwaar mishandeld, zo bleek later. Ook in de Wendy-zaak maakten vader Ron T. en stiefmoeder Petra M. het bont, meent Coenen. “De levens van Wendy en haar oudere broer Dylan zijn verpest.”

De kinderen moesten schaars gekleed buiten in de kou staan, aldus het OM. Wendy zou ook gedwongen zijn in de kou te slapen. Hierdoor daalde haar lichaamstemperatuur naar een waarde waarbij mensen normaliter bezwijken. Zij overleefde echter een hartstilstand. Een medisch wonder, zo erkennen ook de advocaten van Ron T. en Petra M.

Zij zien juist een belangrijk verschil met de zaak-Savanna: de peuter overleed en tiener Wendy maakt het nu naar omstandigheden goed. Ze verblijft in een pleeggezin en heeft weer contact met haar biologische moeder. Ron T. en Petra M. zitten al een jaar in de cel.