OM ziet smokkelaarsbende als criminele organisatie

8

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de mannen die ervan worden verdacht deel uit te maken van een groot smokkelnetwerk als criminele organisatie vervolgen. Drie mannen, de Syriër Zeiad D. (35) uit Cuijk, zijn neef Khalid D. (26) uit Eindhoven en Aram H. (39) uit Duitsland, zouden vanuit onder meer Wenen en Boedapest honderden Syrische vluchtelingen naar Nederland en Duitsland hebben gehaald.

De Officier van Justitie gaf dinsdag bij een pro forma-zitting in de rechtbank van Zwolle aan, dat alle verdachten een verschillende rol hadden. Het OM ziet de groep dan ook als criminele organisatie. Er zijn nog twintig andere verdachten in beeld, al zitten die lang niet allemaal vast. Wel zijn afgelopen week vier aanhoudingen verricht. Zo werd in Echt een Syrische man, zijn vrouw en zijn dochter aangehouden.

Als het aan de advocaat van Zeiad D. ligt, begint de zaak zo spoedig mogelijk. ,,Hij loopt al zo lang”, zei hij dinsdag. De zaak gaat op 29 maart verder.

Grote vis

D. werd in het najaar van 2015 door de politie opgepakt. Samen met zijn neef Khalid D. (26) uit Eindhoven en Aram H. (39) uit Duitsland. Het OM meldde hun arrestatie in een persbericht, eindelijk hadden ze een ‘grote vis’ opgepakt. Een spil in een netwerk van mensensmokkelaars die oorlogsvluchtelingen door Europa verplaatsen. Bij Khalid thuis zou een schriftje zijn gevonden met de namen en reisdata van honderden vluchtelingen, die (eenmaal aangekomen in Griekenland of Italië) verder wilden reizen naar West-Europa.

Het netwerk regelde auto’s, busjes en chauffeurs. De groep maakte gebuik van bussen, die ze tussen Oostenrijk en Nederland heen en weer lieten rijden. ,,De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven. De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur”, zei het OM tijdens een eerdere pro-forma zitting. Khalid en Zeiad zouden er een ton per jaar mee hebben verdiend.

Gestrande familieleden helpen

We wisten niet dat dat strafbaar was.

Verdachte Zeiad D.

De twee Syrische Nederlanders zeggen eerder zelf als vluchteling naar Nederland te zijn gekomen en wilden slechts gestrande familieleden en andere landgenoten verder helpen. ,,We wisten niet dat dat strafbaar was”, zei Zeiad eerder. Die verklaring gaf een andere Nederlandse Syriës eerder dit jaar ook. Hij werd verdacht van het smokkelen van zo’n vijftien Syriërs naar Nederland en kreeg ondanks zijn protest 2 jaar cel.

Sinds afgelopen zomer controleert de marechaussee veel frequenter aan de Nederlandse grenzen. Het leidde tot de aanhouding van meer smokkelaars. Het OM probeert hen ook vaker achter de tralies te krijgen. Dat was in 2015 nog niet het geval. Uit cijfers die deze krant opvroeg bij de Raad van de Rechtspraak bleek dat er de afgelopen jaren juist steeds minder mensensmokkelaars veroordeeld werden.