Ongrijpbare Ali B als keiharde crimineel

Als de keiharde crimineel Hassan debuteert Ali B vandaag in de misdaadfilm Patser. Na rapper, theatermaker, Voice-coach en zakenman is de allrounder nu dus ook acteur. ,,Dat ongrijpbare heb ik altijd gehad.’’

 

Eerlijk gezegd smaakt het naar meer

Ali B

Een gezin met twee kids, rappen, theater maken, stand-upcomedy, coachen bij The Voice, directeur bij managementbureau SPEC en nu in een film spelen, waar haal je de tijd vandaan?
Ali B: ,,Ongelooflijk hè? Ik denk dat het volgens de Arbowet eigenlijk niet kon, maar soms komt er een kans voorbij die je moet pakken. Dat was nu met deze regisseurs (Adil El Arbi, Bilall Fallah, red.) die we waarschijnlijk kwijtraken aan Amerika. Ik ben de afgelopen vijftien jaar vaker gevraagd, maar heb nooit echt kriebels gehad. Met deze gasten die met Black (bejubelde film uit 2015, red.) al een geweldige film hadden gemaakt, wilde ik het avontuur wel aangaan. En eerlijk gezegd smaakt het naar meer.”

Hoe ging het je af, het acteren?
,,Ik ben er gewoon gaan staan. Met theatershows heb ik wel wat ervaring opgedaan. Daar heb je meer tekst, maar moet je ook in emoties duiken en overtuigen. Het publiek, of dat nu in het theater is of in een bioscoopzaal, leeft door jou heen. Hoe overtuigender je speelt, hoe geloofwaardiger je overkomt. Groot verschil met theater zijn de lange draaidagen. Twintig vechtscènes doen met gekneusde ribben om er vervolgens achter te komen dat take twee het beste was.”

Gekneusde ribben?
,,Je bent constant bezig. Vechten, knietje in je kruis, vallen. En ik ben nogal competitief, wil ook het beste vallen. In Marokko bijvoorbeeld waar we draaiden, moesten we improviseren tijdens een achtervolgingsscène. Lag er een krat op de weg. Wist ik veel dat die kratten daar tien kilo zwaarder zijn dan in Nederland. Schopte ik met al mijn kracht tegen aan. Voelde als baksteen. De pijn in mijn gezicht werd omschreven als fantastisch acteertalent, maar geloof me: die was echt.”

Ali B

Ali B © Hollandse Hoogte / Fotopersburo Edwin Janssen

En als je woede wilde voelen, stelde je je voor dat je kinderen iets werd aangedaan?
,,Zat ik me een uur lang in te beelden. Lette ik op mijn ademhaling, de emoties en ging ik vervolgens opgefokt een scène in. Zo erg dat Matteo Simoni, mijn tegenspeler, zei: ‘Rustig aan Ali, het is maar een film hè’. Die arme jongen. Kreeg het zo te verduren. De beleving kon ik zo oproepen. Als je ziet hoe ik tekeerga tegen vrienden tijdens een potje voetbal. Dat komt wel in de buurt, hoor. Roep ik ook ‘schieten nu’, maar dan is het een bal.”

Je speelt een zware crimineel die met een pistool staat te zwaaien. Daar gaat je imago van knuffel-Marokkaan.
,,Haha, ja er zullen altijd boze mensen zijn die vinden dat ik ze verkeerd neerzet, maar dat maak ik wel weer goed bij The Voice Kids. Als anderen gaan bepalen wat jij gaat doen, dan moet je ermee kappen. Dat ongrijpbare heb ik altijd gehad. De reacties die ik kreeg toen ik met Willeke Alberti een duet zong. Neem The Voice of Holland. Dat ik daar als rapper ging zitten… Iedereen schrok zich rot, maar ik ben nu de langstzittende coach. En wat dacht je van stand-upcomedy. Wat? Gaat Ali B grappen maken? Een jaar later kreeg ik een nominatie voor de Poelifinario.’’

Je hebt de film maandag al gezien. Ben je tevreden?
,,Ik ben onder de indruk van de manier waarop er gefilmd is. De scènes, de shots, zo spectaculair, zo on-Nederlands. Ik heb voor de helft van de tijd naar de mensen om me heen gekeken. Ze waren geboeid, lachten op het juiste moment. Zij zijn eigenlijk de beste recensenten. Hun reacties ontroerden mij, want die zijn echt