Opgepakte verdachte van liquidatie Justin Jap Tjong is bekende van Taghi

De man die maandag is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de 25-jarige Justin Jap Tjong in 2017 is de 57-jarige Roel T. Hij is de vader van Ferrel T. die al tot 26 jaar cel is veroordeeld voor de vergismoord op Hakim Changachi en bovendien een goede bekende van de voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi.

Het Parool  bericht vrijdag over de identiteit van de opgepakte verdachte. Bronnen van deze nieuwssite bevestigen deze berichtgeving. Jap Tjong werd in januari 2017 in Amsterdam vermoord. Hij was daarvoor betrokken geweest bij de vergismoord op Hakim Changachi uit Utrecht, die werd aangezien voor Khalid H., het eigenlijke doelwit.
Jap Tjong was de bestuurder van de vluchtauto, zo vertelde hij later zelf aan enkele getuigen. Ook had hij verteld dat hij weigerde mee te werken aan het plan om Khalid H. alsnog te vermoorden. Mogelijk werd hij daarom vermoord: hij wist te veel. Ferrel T. zette wél door, maar werd aangehouden. Hij is tot 26 jaar cel veroordeeld voor de moord op Changachi en het plan H. te doden.

Nu zit ook de vader van Ferrel T. in de gevangenis. De recherche vermoedt dat hij is ingeschakeld om Jap Tjong te vermoorden. Hij is een bekende van Ridouan Taghi en bovendien lid van motorclub Caloh Wagoh. Deze motorclub wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een uitzendbureau voor liquidaties. Inmiddels heeft het OM een groot aantal verdachten aangehouden voor het plegen van verschillende huurmoorden en veel pogingen tot moord. Belangrijk bewijs wordt geleverd door Tony de G. Hij was zelf lid van de club en betrokken bij een moord, maar liep over naar justitie en werd kroongetuige. Ook hij wijst Taghi aan als de man die de motorclub inzette voor liquidaties.

Keihard bewijs

Toch wordt het belangrijkste bewijs niet geleverd door de kroongetuige, maar komt het van binnenuit. Caloh Wagoh-president Keylow filmde en fotografeerde om onduidelijke redenen de geheime chatgesprekken die hij voerde met opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties. Hij bewaarde ze op laptops en externe harde schijven. Het OM is erin geslaagd deze te kraken en beschikt zodoende over keihard en weinig verhullend bewijs. Ook de aanhouding van Roel T. volgt uit dit bewijs. Het OM sluit niet uit dat nog meer tot nu toe onopgeloste moordonderzoeken in beweging kunnen komen.