Oud-CIA-agenten op zoek naar de miljoenen van Pablo Escobar

De Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar verdiende zo veel geld, dat hij besloot een deel ervan te begraven. Omdat nog niet alles boven water is, besloten twee voormalige CIA-agenten op zoek te gaan naar zijn miljoenen.

 

Doug Laux en Ben Smith houden wel van een uitdaging: zij bedachten eerder dit jaar het plan om de verborgen stapels geld van Pablo Escobar te vinden. De drugsbaron zelf kwam in 1993 om het leven nadat de DEA zijn schuilplaats had ontdekt. De mannen die zijn geld begroeven, had hij zelf al laten executeren. Gevolg: er is niemand meer in leven die exact weet waar het geld van Escobar is gebleven.

De Colombiaanse overheid heeft tot nu toe ruim 85.000 euro weten te vinden. Een veelvoud daarvan zou nog steeds onder de grond liggen. Oud-CIA-agent Doug Laux, die de jacht op de miljoenen filmde voor de serie Finding Escobar’s Millions, vertelde aan de Britse krant The Daily Mirror: ,,Het bewijs is opgegraven: plastic vaten vol met contant geld, goudstaven, juwelen en geweren. Het is pure blingbling. De Colombiaanse kartels hebben dat uitgevonden.”

Het is pure blingbling. De Colombiaanse kartels hebben dat uitgevonden

Doug Laux en Ben Smith

Doug Laux en Ben Smith © Discovery Channel

Drones

Mensen zullen tegen het einde van de serie blij zijn met wat we gevonden hebben

Laux en Smith gebruikten geavanceerde apparatuur zoals drones en scanners die die door muren en vloeren heen kunnen kijken. Ze zetten daarnaast hun contacten bij de CIA in om afspraken te maken met Escobars bondgenoten om te proberen hun geheimen te ontfutselen. Onder hen waren onder meer zus Luz Maria Escobar en huurmoordenaar ‘Popeye’ Vasquez, die in opdracht van de drugsbaas talloze mensen doodde.

Ook de voormalige DEA-agenten Steve Murphy en Javier Peña (die ook terugkomen in de Netflixserie Narcos) konden Laux en Smith van de nodige informatie voorzien. ,,Zij hadden enorm veel informatie”, aldus Laux bij Fox News. ,,Ze hielpen ons echt om de lokale en culturele aspecten ervan te begrijpen.” Laux en Smith wilden tot nu toe echter niet prijsgeven wat ze gevonden hebben. ,,Mensen zullen tegen het einde van de serie blij zijn met wat we gevonden hebben”, was het enige dat ze kwijt wilden.

Finding Escobar’s Millions is iedere maandag te zien bij Discovery Channel en zijn ook online te bekijken.

Pablo Escobar.

Pablo Escobar. © AFP

Laux in de wijk die Escobar liet bouwen in Medellin.

Laux in de wijk die Escobar liet bouwen in Medellin. © Discovery Channel