Ouders voor rechter om gruwelijke mishandeling kinderen Roelofarendsveen

kindermishandeling-anp_0

Stiefmoeder Petra M. (35) en vader Ron T. (45) uit Roelofarendsveen moeten zich vandaag voor de rechtbank verantwoorden voor de gruwelijke mishandeling van hun twee kinderen. Vorig jaar werd hun destijds 12-jarige dochtertje Wendy ernstig onderkoeld aangetroffen in hun huis.

De ouders worden vervolgd voor onder meer poging tot doodslag. Ze zitten sinds februari vorig jaar vast.

Onderkoeld
Het dochtertje, nu 13, werd in februari vorig jaar ernstig onderkoeld gevonden nadat ze onwel was geworden. Volgens het OM moest het meisje onder meer in de vrieskou op een natte matras slapen bij een open raam.

Later werd duidelijk dat de oudere broer (toen 14) van het meisje ook verwaarloosd en mishandeld werd. Zo werd zijn mond dichtgeplakt met tape. Ook moest hij net als zijn zusje vernederingen ondergaan. Zo zou hij voor straf in zijn onderbroek en met plakband over zijn mond op straat zijn gezet.

Hij werd door zijn ouders onterecht in een instelling voor verstandelijk beperkte kinderen geplaatst.
Falen hulpverlening
Buren trokken verschillende keren – tevergeefs – aan de bel bij hulpverleningsinstanties. Er werd niet ingegrepen. Opmerkelijk detail is dat de moeder vicevoorzitter is van een lokale afdeling van de Cliëntenraad Jeugdzorg.

Na onderzoek hoe dit niet eerder aan het licht is gekomen, concludeert de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de kinderen te weinig hulp hebben gekregen van hulpverleners. Die hebben niet goed samengewerkt en niet genoeg gedaan met signalen van mishandeling.

De rechtbank in Den Haag buigt zich over de strafzaak rond de zware mishandeling van twee kinderen.