Overleed ‘goedzak’ Raymon (38) aan hartfalen? Familie gelooft politie niet: ‘Hij is toegetakeld

Familieleden van de 38-jarige Raymon Gokoel uit Emmeloord, die vorig jaar april stierf nadat de politie zijn huis was binnengegaan, geloven er niets van dat hartfalen de doodsoorzaak was, zoals de rijksrecherche constateerde. Ze spreken van ‘een onzin verklaring’ en zijn een crowdfunding-actie begonnen om geld in te zamelen voor een eigen onderzoek.

„Mijn zwager had niets aan zijn hart en de politie beweert dat ze alleen geweld hebben gepleegd rondom/bij zijn romp. Maar op de foto’s die wij hebben is er niks te zien op zijn romp. Alleen op zijn hoofd, benen en armen. Die waren helemaal toegetakeld”, schrijven broer Renaldo Gokoel en schoonzus Lidia Vos in een toelichting op de site Getfunded. Gistermiddag hadden 17 mensen bij elkaar 335 van de benodigde 4000 euro gedoneerd.==

Wat de politie daar heeft gedaan weten we niet. Maar dat mijn broertje helemaal is toegeta­keld weten we wel

Eind vorige week besloot het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek door de rijksrecherche dat de politie niets te verwijten valt en dat de betrokken agenten niet vervolgd zullen worden. Over de precieze doodsoorzaak doet het OM Midden-Nederland zelf geen mededelingen, maar volgens de familie is geconcludeerd dat deze het gevolg was van ‘een hartafwijking’.

,,Wat de politie daar heeft gedaan weten we niet. Maar dat mijn broertje helemaal is toegetakeld weten we wel”, schrijft Gokoel op Getfunded. ,,Wij liggen elke nacht wakker en doen geen oog meer dicht.” Via de telefoon wil hij daar op dit moment niets aan toevoegen. ,,We komen later deze week met een standpunt”, aldus Gokoel.

Onder controle

Op 4 april vorig jaar reageerde de politie op een melding door een bewoner van de Saturnusstraat in Emmeloord. Er werd om een ambulance gevraagd, maar ook de politie werd meegestuurd. Eenmaal binnen moest de 38-jarige man ‘onder controle gebracht worden’. Daarna werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

Buurtbewoners omschreven de man de dagen daarna als ‘super vriendelijk’ en ‘een goedzak’. Wel worstelde hij kennelijk met de dood van zijn vrouw, enkele jaren eerder. Hij zorgde sindsdien alleen voor hun zoon en dochter. „Hij kwam steeds meer in een isolement”, aldus een buurvrouw, kort na het incident.

Gesprek

De nabestaanden willen nu forensisch patholoog Frank van de Goot inschakelen om zelf onderzoek te doen naar de doodsoorzaak, met geld uit de crowd funding. Hoe dat onderzoek een jaar na dato zou moeten gebeuren wil Renaldo Gokoel nog niet zeggen.

Volgens woordvoerster Mary Hallebeek van het OM zouden ze beter eerst een gesprek kunnen afwachten dat ze binnenkort kunnen hebben met de officier van justitie die de kwestie behandelde.

De familie heeft volgens Hallebeek in eerste instantie het aanbod tot een nadere mondelinge toelichting afgewezen en daarom ‘een uitgebreide brief gehad met de onderbouwing’. „Daar waren ze niet klaar mee en vervolgens hebben ze aangegeven dat ze alsnog een toelichting willen. Dat gesprek staat nu gepland. Daarin gaat de officier de conclusies toelichten aan de hand van het dossier”, zegt Hallebeek.

Het staat de familie natuurlijk vrij om dit te doen, maar bij wet zijn beroepsmo­ge­lijk­he­den geregeld

Woordvoerster OM

Naast een gesprek staat ook de mogelijkheid open een ‘artikel 12 procedure’ te starten bij het Gerechtshof. „Dat gaat dan opnieuw kijken naar de beslissing om niet te vervolgen. Het Hof kan beslissen dat wij de opdracht krijgen alsnog te vervolgen. Dat is de weg die zij zouden moeten bewandelen. Het staat de familie natuurlijk vrij om dit te doen, maar bij wet zijn beroepsmogelijkheden geregeld en daar zou je dan eerst gebruik van moeten maken. Ik denk dat dit meer zin heeft, als ze het er echt niet mee eens zijn.”

De woningen in de Saturnisstraat waar de overleden man woonde.

De woningen in de Saturnisstraat waar de overleden man woonde. © Herre Stegenga