Papegaai mogelijk getuige in moordzaak

 

VIDEOPapegaai Bud uit de Amerikaanse staat Michigan blijft het moment herhalen waarop zijn baasje werd doodgeschoten in 2015. De zin die de vogel uit volle borst blijft roepen en waarbij hij de stem van zijn baasje imiteert, is huiveringwekkend: ,,Verdomme, niet schieten!” Volgens nabestaanden kan het dier de dader kan herkennen.

Het gaat door merg en been telkens wanneer Bud de woorden roept

Christina Keller, ex-vrouw moordslachtoffer

De 45-jarige Martin Duram werd in mei vorig jaar in zijn huis doodgeschoten. Zijn lichaam werd aangetroffen naast zijn vrouw Glenna die een schotwond aan haar hoofd had maar de schietpartij overleefde. De vrouw wordt door justitie gezien als een van de verdachten.

Trauma
Het gevederde huisdier zou een trauma aan de gebeurtenis hebben overgehouden: ,,Die vogel pikt echt alles op en doet iedereen na”, vertelde Lillian Duram, de moeder van Martin, aanAmerikaanse media ,,Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat Bud erbij was en zich alles herinnert”, vertelt vader Charles Duram.

De vogel lijkt telkens een ruzie woord voor woord te herhalen. Christina Keller, de ex-vrouw van Martin, gelooft dat de woorden ,,Verdomme, niet schieten” zijn laatste woorden waren. ,,Het gaat door merg en been telkens wanneer Bud de woorden roept”, verklaart ze. Een vogelexpert zegt dat de woorden door de vogel gehoord moeten zijn en dat hij ze daarom herhaalt.

Bewijsvoering

Er wordt onderzocht of de papegaai juridisch gezien deel mag uitmaken van de bewijsvoering. Openbaar aanklager Robert Springstead verklaarde dat hij had gehoord over de pratende papegaai maar dat hij er nog geen beelden van had gezien. Een Amerikaanse advocaat die op de zaak reageert, zegt dat de papegaai de zin ook van tv kan hebben en dat het dus geen bewijs is.

Glenna zegt dat ze zich niets herinnert van de schietpartij en pas in het ziekenhuis weer bij bewustzijn kwam. ,,Ik weet één ding: ik heb mijn echtgenoot niet vermoord”, zegt ze tegen agenten.