Peter R.: Holleeder schreeuwde hele buurt bij elkaar

Holleeder in 2014. © anp.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is blij met de vier maanden cel die topcrimineel Willem Holleeder woensdag kreeg opgelegd door het Amsterdamse gerechtshof. De Vries, die niet bij de uitspraak aanwezig was, vindt het een correcte uitspraak en een juiste handeling van het Hof.

© anp.

Holleeder bedreigde De Vries op een avond in april 2013. ,,Hij stond om 22.00 uur schreeuwend voor mijn huis”, licht De Vries toe aan RTL Boulevard. 

Daarvan deed hij aangifte. ,,Het was in aanwezigheid van mijn vrouw en bedreigde me een keer of vijf met de dood. Hij schreeuwde de hele buurt bij elkaar.”

Holleeder bedreigde De Vries tijdens zijn proeftijd. ‘De Neus’ kreeg eerder al 46 dagen gevangenisstraf, maar het OM ging in beroep tegen de uitspraak.

Daarnaast moet Holleeder ook de volledige drie jaar van een oude straf uitzitten, waarvoor hij begin 2012 onder voorwaarden eerder vrij werd gelaten.

Holleeder zelf noch zijn advocaat was aanwezig bij de uitspraak, die voor hem allerminst een eindstation is. Het OM vervolgt hem voor zijn vermeende rol bij verschillende geruchtmakende criminele afrekeningen, waaronder die met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Dat proces is vorig jaar van start gegaan.

Omleggen
Een jaar geleden werd in de rechtbank duidelijk dat Holleeder niet alleen plannen had om mensen uit de onderwereld om het leven te brengen, maar ook De Vries. Dit bleek uit een verklaring van de zus van Holleeder, Astrid.

De crimineel zou De Vries liever zien verdwijnen, wanneer hij gepakt zou worden voor het bedreigen van de journalist. Ook de commotie rondom rechten van de verfilming van de Heineken Ontvoering zouden niet in goede aarde zijn gevallen bij de beruchte crimineel.

Lees ook