Politie België was al in 2014 getipt over broers Abdeslam’

Salah+Abdeslam

De politie in België had in juni 2014 al een tip gekregen dat de broers Abdeslam een aanslag wilden plegen. Iemand die dicht bij de familie staat, meldde dat toen aan de antiterreureenheid, schrijft de Belgische krant l’Echo. In politiekringen wordt gezegd dat de aanslagen in Parijs voorkomen hadden kunnen worden.

De bron wist ook te melden dat de broers Abdeslam contact hadden met Abdelhamid Abaaoud, degene die vermoedelijk het brein was achter de aanslagen. Volgens l’Echo wist de bron allerlei details te melden over de plannen van de broers. De inlichtingendienst had al vaker samen gewerkt met deze bron en beschouwde haar als betrouwbaar.

Amateurisme

Ruim tien leden van de antiterreureenheid waren op de hoogte, maar er gebeurde niets. Pas een half jaar later, in februari 2015, werd er een onderzoek geopend, door de lokale politie van Molenbeek. De broers werden ondervraagd, maar niet opgepakt.

Tegen l’Echo zegt een medewerker van de politie dat als alle informatie correct was verwerkt, de aanslagen in Parijs voorkomen hadden kunnen worden. Een andere bron binnen de politie zegt dat er sprake is van amateurisme. Maar er zijn ook medewerkers die zeggen dat er- met de kennis van nu- te veel achteraf wordt geredeneerd.