Politie onderzoekt tips rond gewelddadig RAF-trio

Een in juli 2012 vrijgegeven computertekening van de drie gezochte RAF-terroristen. Van links naar rechts: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub en Daniela Klette.

Een in juli 2012 vrijgegeven computertekening van de drie gezochte RAF-terroristen. Van links naar rechts: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub en Daniela Klette. © epa

Verschillende tips zijn binnengekomen in de zoektocht naar drie ex-RAF-leden die een serie gewelddadige overvallen op hun naam hebben staan en zich mogelijk in Nederland bevinden. Dat heeft de Landelijke Eenheid van de politie vanmorgen laten weten. De tips worden onderzocht.

© Politie.nl

Dinsdag werd een beloning tot 80.000 euro uitgeloofd voor mensen die tips hebben die leiden tot de aanhouding van de Duitse overvallers. Het gaat om oud-leden van de Duitse terreurgroep RAF: Ernst-Volker Staub (61), Burkhard Garweg (47) en Daniela Klette (57). Zij hebben zich tussen 2011 tot 2016 waarschijnlijk schuldig gemaakt aan zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten in Wolfsburg en Cremlingen. 

De politie denkt dat het drietal mogelijk in Nederland woont, omdat daar voor het laatst hun mobiele telefoon is gebruikt. Ook werden de stafbare pleiten gepleegd ter hoogte van de grens met Nederland en ondanks actuele foto’s werden ze niet in Duitsland gevonden.

De verdachten zijn vuur­wa­pen-ge­vaar­lijk. Benader ze niet zelf als u ze ziet maar bel in dat geval 112

Politie

Voortvluchtig
Het drietal is al sinds begin jaren 90 spoorloos en voortvluchtig. Ze waren in de jaren 80 en 90 lid van de extreem linkse RAF en zouden onder meer betrokken zijn geweest bij bomaanslagen op een gevangenis in aanbouw in 1993. De RAF, de Rote Armee Fraktion, was een links-extremistische terreurgroep.

Eind juni kwamen de RAF-leden opnieuw in het nieuws na een nieuwe overval gepleegd te hebben in Cremlingen, niet ver van Braunschweig. De daders waren gewapend met een automatisch geweer en een antitankwapen. Ze bedreigden de chauffeur en zijn bijrijder en schoten in de lucht. Uiteindelijk wisten ze met een buit van onbekende omvang te ontkomen.

De werkwijze – zware wapens en bedreigingen – komen overeen met de wijze waarop de oud-RAF-leden hun andere overvallen pleegden. Vorig jaar juni mislukte zo’n overval nog in Bremen. Na een geldwagen te hebben klemgereden werd drie keer op het voertuig geschoten. Een band ging lek, het gepantserde glas splinterde en een derde kogel ging door het pantser van het voertuig. Staub, Garweg en Klette gingen ervandoor.

Geldnood 
Omdat de criminelen in geldnood zouden zitten, wordt gewaarschuwd voor mogelijk nieuwe overvallen. Volgens de politie kan het drietal verblijven op een afgelegen boerderijtje, anoniem in een stad of voortdurend wisselen van woning en zich dan bijvoorbeeld voordoen als toeristen. ,,De verdachten zijn vuurwapengevaarlijk. Benader ze niet zelf als u ze ziet maar bel in dat geval 112.”