Politie waarschuwde zeker 20 keer voor mogelijke liquidaties in het zuidwesten

image-5172349

VLISSIGNEN – De politie heeft vorig jaar in West-Brabant en Zeeland zeker twintig keer opgetreden vanwege een mogelijk op handen zijnde moord. Een belangrijk aantal liquidaties is daardoor voorkomen, liet politiewoordvoerder Eric Passchier zondag weten.

Dit cijfer komt bovenop het gewelddadige jaar 2015, waarin West-Brabant met zeventien moorden zelfs Amsterdam naar de kroon stak. In Amsterdam waarschuwde de politie 27 keer. De politie Zeeland-West Brabant komt met deze cijfers op verzoek van deze krant.

De politie heeft op verschillende manieren ingegrepen. Dat varieerde van het direct waarschuwen van iemand dat er mogelijk gevaar dreigt tot het opstarten van een onderzoek of het aanhouden van mensen. De politie krijgt informatie via verschillende kanalen. Gewoon via het algemene telefoonnummer of Meld Misdaad Anoniem (MMA), maar ook via rechercheonderzoeken en het Team Criminele Inlichtingen (TCI), dat in contact staat met informanten in de onderwereld en criminelen zelf.

Van de zeventien doden die in West-Brabant vielen, was pakweg de helft het slachtoffer van een afrekening in het criminele milieu. Bij zeker vier moorden in Brabant zijn leden van motorclubs betrokken.

De politiewoordvoerder wil niet zeggen waar en in welke zaken er is gewaarschuwd. “Ook hier zal ongeveer de helft in het criminele milieu zitten’’, schat Passchier. “Ik kan niet zeggen of er is gewaarschuwd in de omgeving van motorclubs. We moeten onze informanten beschermen. Alles wat hierover naar buiten kom, kan een heel negatief effect hebben voor de informanten. We willen niet de indruk wekken onbetrouwbaar te zijn, zeker niet bij het TCI. Maar ook MMA is juist vanwege de anonimiteit een succes en daarom kunnen we ook daarover niets naar buiten brengen. We werken wel heel hard om ondermijnende criminaliteit in te dammen.’’