Politiemol ontkent beschuldigingen over aannemen crimineel geld en wil nieuw leven in Oekraïne

DEN BOSCH – Politiemol Mark M. ontkent informatie te hebben gelekt naar criminelen. Dat zei hij maandagochtend in de rechtszaak tegen hem. Hij wil graag een nieuw leven opbouwen in Oekraïne, waar zijn vrouw woont. Maar de zaak heeft volgens hem ook daar veel stukgemaakt.

 

Politiemol Mark M.

Politiemol Mark M. © ANP

In een woning in de Bossche kastelenwijk Haverleij vond de politie in februari 2017 een bedrag van 187.000 euro en vijf A4-tjes met vertrouwelijke politie-informatie.

Volgens justitie was die informatie afkomstig van de politiemol Mark M. Het appartement stond op naam van een Bossche makelaar, die er volgens eigen zeggen tot 2015 ook zelf woonde. Daarna verhuurde hij het aan een Bosschenaar. Met het geld en de doos vol vertrouwelijke informatie zegt de makelaar niets te maken te hebben.

Pas na de zittingen wordt volgens justitie duidelijk of de 35-jarige makelaar daadwerkelijk vervolgd zal worden.

 

In mei al ontkende Mark M. al dat hij cruciale informatie had doorgespeeld. Wel erkent hij dat hij graag in dossiers van criminelen snuffelt, maar dat doet hij naar eigen zeggen vooral uit persoonlijke interesse.

Problemen

Ondertussen begint de zaak, die als grote schandaal aan het licht kwam tweeënhalf jaar geleden, steeds meer aan kracht te verliezen. Zo werd aanvankelijk gezegd dat de mol 800.000 euro had verdiend met het doorspelen van informatie, maar voor 90 procent van dat bedrag kan Mark M. een goede verantwoording voorleggen. In de rechtszaak ontkent M. alle aantijgingen.

Het gaat bijvoorbeeld over de herkomst van 80.000 euro. ,,Dat is van mijn eigen bedrijf en afkomstig van leningen”, zegt M. En die Porsche van 12.000 euro? Betaald met een ING-lening, zegt de mol. Ook het feit dat hij in Oekraïne documenten zou hebben vervalst om geld wit te wassen ontkent hij.

Hij leende zo’n anderhalve ton. ,,Omdat ik niet wist hoe lang ik bij de poltiie zou willen blijven”, zegt M. daarover. ,,Ik vind het belangrijk om financiële vrijheid te hebben. En ik wilde een bedrijf opzetten.”

Schulden

M. heeft nog wel veel schulden. Zo’n 85.000 euro, zo zegt hij. 60.000 euro daarvan is bedoeld voor zijn ex. Hij heeft inmiddels een nieuwe vrouw, in Oekraïne. M: ,,Veel geld is opgegaan aan reizen naar Oekraïne. Misschien heb ik daar iets te veel uitgegeven.”

Hij wil er graag een nieuw leven opbouwen in Oekraïne, maar dat wordt erg lastig door de rechtszaak en aanklacht. Zo is hij uit de plaatselijke Lions Club gezet en is zijn vrouw door de zaak haar baan verloren. Dat maakt het leven lastiger voor M. ,,We leefden van haar salaris”, erkent hij. Zijn ontslag bij de Nederlandse politie vecht hij nog aan. Daarover loopt een andere procedure.