recherche arresteert Sjaak B. na getuigenis Astrid Holleeder

De recherche in Amsterdam heeft gisteren crimineel Sjaak B. (46) gearresteerd op verdenking van de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout. De aanhouding vond plaats kort na een voor hem belastende verklaring van Astrid Holleeder.

 

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf. Astrid Holleeder onthulde gisteren volkomen onverwacht in de rechtszaak tegen haar broer dat hij in een heimelijk opgenomen gesprek had bekend dat Sjaak B. een van de twee huurmoordenaars van Van Hout is. Een tape van dat brisante gesprek overhandigde de zus van Willem Holleeder gisteren aan de rechtbank en het Openbaar Ministerie. Op basis van de getuigenis zou Sjaak B. zijn aangehouden.

De als nieuw bewijsmateriaal ingebrachte tape is uitermate belastend voor Holleeder maar ook voor Sjaak B. die door justitie al heel lang wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout.

Door hoofd geschoten

Sjaak B. werd tijdens het Passageproces echter vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties en ’slechts’ tot 5,5 jaar veroordeeld vanwege wapenhandel en -bezit. Hij werd in januari 2015, precies twaalf jaar na de moord op Cor van Hout, in Panama-city van dichtbij in zijn hoofd geschoten.

Een bewakingscamera legde in januari 2015 vast hoe Sjaak B. in een restaurant in Panama-Stad van dichtbij in het hoofd werd geschoten.

Een bewakingscamera legde in januari 2015 vast hoe Sjaak B. in een restaurant in Panama-Stad van dichtbij in het hoofd werd geschoten. © Screenshot Youtube

B. overleefde de aanslag en stond vervolgens terecht in het Passageproces. Hij verklaarde destijds dat Van Hout werd geliquideerd door twee Joegoslaven in opdracht van crimineel John Mieremet.

Volgens Astrid Holleeder vertelde haar broer dat B. met Jesse R., die eerder in het Passageproces tot levenslang werd veroordeeld, op de motor zat waarmee de huurmoordenaars vluchtten na het doodschieten van Cor van Hout in januari 2003 in Amstelveen.