Rechter: Willem Holleeder moet staat 18 miljoen euro afpersingsgeld betalen

Willem Holleeder moet alsnog miljoenen terugbetalen die hij heeft verdiend aan afpersing van onder meer de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald.

Het gaat in totaal om bijna 18 miljoen euro. In 2012 kreeg Holleeder ook van de rechtbank in Haarlem te horen dat hij dit bedrag terug moest betalen, maar die zaak moest overgedaan worden. Het gerechtshof had daartoe besloten, omdat één van de rechters destijds de schijn van partijdigheid had gewekt.

This is a second paragraph of content.

Tijd verstreken

Maar ook de nieuwe rechtbank kwam dus tot oordeel dat Holleeder bijna 18 miljoen euro heeft verdiend aan de afpersingen. Omdat sinds de vorige uitspraak zoveel tijd is verstreken, heeft de rechtbank de ontnemingsvordering met 5000 euro verminderd.

Holleeder werd in 2007 tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten. De ‘topcrimineel’ zit nu weer vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende moorden, onder meer bij die van Endstra. Willem Endstra stond bekend als bankier van de onderwereld.