Rechtszaak Wendy (12): Meisje had dood moeten zijn

media_xll_3637227

Vader Ron T. en stiefmoeder Petra M. uit Roelofarendsveen, die door het Openbaar Ministerie worden verdacht van mishandeling en zware verwaarlozing van tieners Wendy en Dylan, verdienen geen straf volgens hun advocaten. Tijdens de rechtszaak komen schokkende feiten naar voren. Zo blijkt dat Wendy een lichaamstemperatuur van 23,6 graden had toen ze door hulpverleners uit de woning werd gehaald.

AD-verslaggever Jan Belt is aanwezig bij de rechtszaak en twittert. Volg hiernaast de rechtszaak.

Het OM vervolgt de vader en stiefmoeder voor poging tot doodslag. Beiden werden ongeveer een jaar geleden aangehouden, nadat Wendy (destijds 12 jaar) in onderkoelde toestand door hulpverleners uit de ouderlijke woning aan de Geestweg werd gehaald. Haar lichaamstemperatuur was gedaald tot 23,6 graden en ze had een hartstilstand gehad, waardoor ze in coma was geraakt. Bij haar broer Dylan (nu 15 jaar) zou regelmatig zijn mond zijn afgeplakt. Hij was al uit huis geplaatst toen het misging met zijn zusje.

Medici dachten dat meisje dood was
De ambulancemedewerkers die bij het huis in Roelofarendsveen aankwamen nadat 112 was gebeld, concludeerden dat ze koud was, haar hart klopte niet meer en ze ademde niet. Toch werd ze meteen gereanimeerd, geïntubeerd en naar het ziekenhuis vervoerd. In het ziekenhuis werd een zorgwekkende temperatuur gemeten van 22,6 graden. ,,Volgens de statistieken ben je dan dood”, zei de rechter daarover.

Petra stelde tijdens de zitting ook dat Wendy goed aanspreekbaar kort voordat ze die ochtend onderkoeld uit de woning werd gehaald. ,,Daarvoor moet je lichaamstemperatuur 30 graden zijn. Die van Wendy kan niet heel snel zijn gedaald naar 23,6”, reageerde de rechter.

Schokkende beelden
Tijdens de rechtszaak worden schokkende filmpjes getoond, waarop te zien is dat Wendy staand eet, uit een pan. Ze trilt en heeft een dikke hand. Etensresten zitten rond haar mond. Volgens stiefmoeder Petra was ze een slechte eter. Vader Ron zegt dat hij via een schooljuf vernam dat Wendy slecht at, zodat ze in het ziekenhuis zou komen en zo in contact zou komen met haar echte moeder.

Ook werd een video vertoond waarop te zien is dat Dylan in zijn broek plast.

‘Seks Dylan en Wendy’
Moeder Petra stelt tijdens de zitting dat zoon Dylan en Wendy niet meer samen boven sliepen, omdat Dylan en Wendy seks zouden hebben gehad. De rechter was hier verbaasd over.

Onderkoeld en blauwe plekken
De verzorgers van Wendy zouden haar regelmatig onder de koude douche hebben gezet, op een nat matras hebben laten slapen onder een geopend raam in een onverwarmde kamer en waarschijnlijk ook hebben mishandeld. Op Wendy’s lichaam werden blauwe plekken gevonden.

De advocaten van de verdachten, Barbara Klunder en Rogier Schmidt, zullen woensdagmiddag voor vrijspraak pleiten. Klunder wil woensdagochtend nog niet zeggen waarom de rechtbank clementie zou moeten hebben met het tweetal. ,,Dat zullen mijn collega Schmidt en ik uitgebreid verwoorden tijdens de zitting. We voeren gezamenlijk de verdediging voor beide verdachten.”