Rifka Lodeizen vindt Brabantse drugscriminaliteit goed onderwerp voor serie

Door haar hoofdrol in de dramaserie Fenix raakte actrice Rifka Lodeizen bekend met de wereld van de Brabantse drugscriminaliteit. “Onder al die gezelligheid blijkt ook gewoon veel shit te zitten.”

Lodeizen speelt in de KPN-serie Fenix Jara, een detective die terugkeert naar Brabant om de naam van haar vader te zuiveren. “Maar al snel blijkt het veel ingewikkelder dan gedacht,” vertelt ze aan NU.nl.

Teun Luijkx speelt de tegenpool van Jara, die de criminele wereld van zijn familie wordt ingezogen. “Het is geen klassieke whodunnit, maar een toegankelijke serie die je lekker kunt bingewatchen.”

Het interessante aan Fenix en de daadwerkelijke criminaliteit in Brabant, is volgens Lodeizen dat je het niet per se verwacht gezien de reputatie van Brabander. “Het is best wel heftig daar die drugstoestand, en daar was gewoon nog nooit wat over gemaakt. Kijk over Amsterdam weten we dat wel, maar ik vind dat plaatje van gezellige dorpscafé’s en gigantische families die elkaar allemaal beschermen juist boeiend.”

De 45-jarige actrice herkende veel van het scenario in de berichtgeving rond de drugscriminaliteit in Noord-Brabant. “De serie is natuurlijk gedramatiseerd, maar tijdens het draaien kwamen weer dingen naar boven die ook in de serie voorkomen. Dan was die weer afgeschoten en dat weer afgefikt en dat leek dan heel erg op het scenario, wat het onbedoeld ineens heel actueel maakte.”