Rijswijkse Ambtenaars ontslagen die ‘duizendende euro’s achteroverdrukte’

Intern onderzoek en daarna een extern recherchebureau hebben een stelende ambtenaar in het stadhuis van Rijswijk ontmaskerd. De medewerker is ontslagen en er wordt aangifte van diefstal gedaan.

 

Het ontslag maakt een einde aan een pijnlijke kwestie die zo’n drie maanden geleden werd ontdekt. Toen ontstond de verdenking tegen de medewerker dat hij geld in eigen zak stak dat inwoners contant betaalden aan leges bij het aanvragen van gemeentelijke papieren. Wie de zaak aanhangig heeft gemaakt bij de gemeente, wil niemand in het Rijswijkse stadhuis zeggen.

De medewerker heeft niet alleen ‘strafontslag’ gekregen, laat de gemeente Rijswijk in een schriftelijke verklaring weten. ,,Er wordt door de gemeente Rijswijk ook aangifte gedaan van diefstal.’’ Dat kan leiden tot strafvervolging door het Openbaar Ministerie.

Volgens een bron, die bekend is bij deze krant, zou het gaan om duizenden euro’s die de ambtenaar in eigen zak heeft gestoken van contant geld dat inwoners betaalden voor gemeentelijke diensten. De gemeente Rijswijk wil niets zeggen over de manier waarop de fraude plaatsvond en om welke bedragen het gaat.

Actie

Nadat de verdenkingen aan het licht waren gekomen, is daar volgens de gemeente ‘meteen actie op ondernomen’. Eerst met een intern onderzoek, wat gebruikelijk is bij verdenkingen tegen medewerkers. Vervolgens is er ook een extern recherchebureau ingeschakeld.

Op basis van die twee onderzoeken kwam de diefstal vast te staan en is het strafontslag opgelegd vanwege fraude, aldus een korte schriftelijke verklaring van de gemeente Rijswijk over het ontslag. In dezelfde summiere toelichting van Rijswijk staat dat er aangifte zal worden gedaan van diefstal.

Recherchebureau

De rechercheurs van het externe bureau wisten de stelende medewerker te betrappen, zo blijkt uit de gemeentelijke toelichting. ,,Onze vermoedens werden bevestigd’’, staat er in de schriftelijke verklaring van de gemeente.

Het Rijswijkse stadhuis is zeer onaangenaam getroffen door de fraudezaak. ,,Zowel het college als de ambtelijke organisatie betreurt het incident ten zeerste’’, zegt wethouder René van Hemert, die onder meer personeel en organisatie in zijn portefeuille heeft. ,,Integriteit staat binnen de gemeente hoog in het vaandel.”

De diefstal leidt nog niet tot een andere manier van betalen aan de balies in het stadhuis in Rijswijk. Er kan nog steeds met contact geld worden betaald en er zijn geen plannen om inwoners binnenkort alleen te laten pinnen