Romano van der Dussen: ik deed zelfmoordpoging in cel

Van der Dussen zat ruim twaalf jaar cel onterecht in een Spaanse cel ANP

Romano van der Dussen, die jarenlang ten onrechte vastzat in Spanje, heeft kort na zijn veroordeling in de gevangenis een zelfmoordpoging gedaan. “Ik wilde een einde aan mijn leven maken zodat duidelijk zou worden dat ik onschuldig was”, zei Van der Dussen in Pauw.

De Nederlander werd in 2003 veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel voor twee aanrandingen en een verkrachting in Spanje. Afgelopen februari kwam het gerechtshof in Madrid tot de conclusie dat iemand anders de verkrachting had gepleegd, waarop hij vrijkwam.

Verschrikking

Zijn tijd in de cel was een verschrikking, zei Van der Dussen. Hij werd geregeld in elkaar geslagen omdat de andere gevangenen dachten dat hij “een vieze verkrachter was”.

De frustratie over zijn onterechte veroordeling liep zo ver op dat hij een zelfmoordpoging deed. Hij sneed zijn onderarm open met een tonijnblikje, maar voordat dat hem fataal werd, kwam hij tot inkeer en drukte hij op een alarmknop. “Ik dacht ineens: ik heb iets heel doms gedaan. Mijn aderen lagen al helemaal open. Gelukkig is het allemaal goedgekomen.”

Schadevergoeding

Dat Van der Dussen op vrije voeten is, betekent niet dat voor hem het boek dicht is. Hij wil ook nog worden vrijgesproken voor de twee aanrandingen en is bezig om een schadevergoeding te eisen van de Spaanse autoriteiten.

Van der Dussen woont nog steeds in Spanje. Hij verblijft in een parochie bij een priester die hem altijd heeft gesteund. “Die man was altijd overtuigd van mijn onschuld.”