Ruim dertien jaar cel geëist in hoger beroep voor schieten op twee agenten in Best

Schietpartij_in_Best_(Foto_Sander_van_Gils_-_SQ_Vision)

DEN BOSCH – Tegen een man van 55 uit Breda is in hoger beroep ruim dertien jaar celstraf geëist voor poging tot doodslag op twee agenten. De man zou volgens justitie op 23 augustus 2011 meerdere keren van dichtbij hebben geschoten op twee agenten in de Hoofdstraat in Best.

De Bredanaar wordt ook verdacht van het in bezit hebben van een vuur- en een stroomstootwapen.

Een agent werd bij de schietpartij rond acht uur ’s avonds in de Hoofdstraat in Best geraakt in zijn been. Zijn slagader in zijn lies werd net gemist, ander had het fataal af kunnen lopen. Wel kampt de agent met blijvend letsel en pijn.

Eerder acht jaar cel
Eerder werd de verdachte, die zelf ook gewond raakte, door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel voor poging tot doodslag.

De politie was op de bewuste dag in Best op zoek naar een gewapende man die langs het spoor zou lopen. In het dorp zagen twee agenten de Bredanaar uit een taxi stappen. Hij voldeed aan het signalement van de gewapende man.

‘Schoot tot wapen leeg was’
Toen de agenten hem wilden controleren op wapenbezit, werkte de Bredanaar niet mee. Hierop ontstond de schietpartij waarbij de hoofdagent en de Bredanaar gewond raakten. De verdachte schoot hierbij volgens justitie gericht op de agenten tot zijn wapen leeg was.

Het hof veroordeelde de Bredanaar in 2013 tot zestien jaar cel. Toen voor poging tot moord op beide agenten. De verdachte ging vervolgens succesvol in cassatie bij de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland.

Doodslag, geen moord
Mede gezien de beslissing van de Hoge Raad en een nieuwe beoordeling van het bewijs gaat justitie er nu vanuit dat de verdachte heeft gehandeld ‘in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling’. Er is volgens justitie dan ook sprake van poging tot doodslag en niet van poging tot moord.

Toch is de maximale celstraf volgens justitie op zijn plaats. “De agenten deden hun werk ten behoeve van de maatschappij. Aan het gebruik van geweld tegen personen met een publieke functie wordt, terecht, zwaar getild”, laat ze weten.

‘Buitengewoon ingrijpend’
De Bredanaar heeft volgens justitie gericht geschoten en is door blijven schieten ook toen één van de agenten was geraakt en de ander hem wilde helpen. “Het is voor de twee agenten en ook voor hun gezinnen, buitengewoon ingrijpend geweest. Beiden kunnen hun normale werk niet meer doen.”

De Bredanaar zal er volgens justitie ‘niet voor terugdeinzen in voorkomende gevallen weer zo te handelen. Het is zijn levensstijl’.

Het hof in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.