Slimme mensen downloaden minder

Slimme mensen downloaden minder

Beeld: Colourbox

Heb je een hoog IQ? Grote kans dat je dan minder downloadt dan je medemensen die intellectueel wat minder bedeeld zijn. Onderzoekers hebben namelijk een verband gevonden tussen de hoogte van het IQ en de hoeveelheid softwarepiraterij per land.

 

De wetenschappers keken in dat onderzoek naar meer dan honderd landen. Daarbij ontdekten ze dat softwarepiraterij gemiddeld met ongeveer 5,3 procentpunt afneemt als het IQ met tien punten stijgt.

VERBAND

Om uit te sluiten dat dit komt door externe factoren, voerden de onderzoekers tests uit met verschillende variabelen, zoals politieke factoren en de economische ontwikkeling. Zelfs na deze tests bleven ze echter een verband vinden.

Er zijn overigens wel wat opvallende uitzonderingen. Zo is zowel het IQ als het aantal gevallen van softwarepiraterij relatief hoog in China. In Zuid-Afrika ligt het nationale IQ juist lager, maar hetzelfde geldt voor het aantal gevallen van softwarepiraterij. Daarbij geven de onderzoekers aan dat landen met een lager IQ niet per definitie ‘gedoemd’ zijn.