‘Stoken in het criminele circuit is levensgevaarlijk’

holTwee undercoveragenten die een alleenstaande moeder van een baby zo bedreigden dat ze voor haar leven vreesde, moeten worden vervolgd. Dat vindt topadvocate Mariëlle van Essen luister, er is een Turk kapotgeschoten en daar krijgen wij gewoon een hoop geld van.” De undercoveragenten zijn heel overtuigend in hun rol als criminelen die geld tegoed hebben. Maandenlang vreest de jonge moeder vermoord te worden. In paniek belt ze haar ex-vriend: ,,Straks word ik doodgeschoten. Waar moet ik mijn kind laten, waar?”

De vrouw en haar ex-vriend hebben vorig jaar al aangifte gedaan van bedreiging en afpersing. Omdat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak laat liggen, wil advocate Van Essen nu afdwingen dat de verantwoordelijke agenten en de officier van justitie voor de rechter komen. ,,Ik snap niet waar politie en OM mee bezig zijn. Een alleenstaande vrouw met kind zo bedreigen, dat vind ik schofterig.”

In september 2015 begint de politie de undercoveroperatie, in de moordzaak van garagehouder Mahmut Karaman in Valkenswaard. Karaman is aan het werk in zijn garage als iemand hem dwars door de ruit doodschiet. Na enkele maanden krijgt de politie twee verdachten in beeld. Een van hen, Seref C. (49), zit in voorarrest wegens een andere moordzaak.

Stevige taal
Om hem aan het praten te krijgen, bedenkt de politie een plan om zijn ex-partner onder druk te zetten. Deze jonge vrouw leeft met hun zoontje in Tilburg. Op 8 september 2015 staan plotseling twee mannen voor de deur. Een Turkse man met een paardenstaart en een blanke man maken de vrouw in stevige taal duidelijk dat ze Seref C. verantwoordelijk houden voor de dood van de Valkenwaardse garagehouder. Ze zeggen 50.000 van de garagehouder tegoed te hebben en eisen dat Seref C. naar een bepaald telefoonnummer belt. Als dat niet gebeurt, plakken ze een krantenartikel over de moordzaak op haar voordeur.

De Tilburgse vrouw vreest sinds dat intimiderende bezoek voor haar leven. Ze stuurt haar advocaat een bericht dat die de politie moet bellen, mocht ze dood gevonden worden. ,,Ik ben zo bang dat er iets met mijn baby of mij gebeurt.”Ze wil aangifte doen, maar dat lukt pas op 23 september. ,,Ze is eerst van het kastje naar de muur gestuurd,” zegt Van Essen. ,,Opvallend is dat toen ze eindelijk bij de politie terecht kon, juist een lid van het onderzoeksteam dat verantwoordelijk is voor deze strategie, de aangifte opnam.”

Strafbaar
Met haar aangifte en die van Seref C. later is niets gebeurd. Daarom wil zijn advocate Mariëlle van Essen nu bij het gerechtshof afdwingen dat de agenten en de officier van justitie alsnog vervolgd worden. ,,De politie en het OM maken zich schuldig aan ernstige strafbare feiten. Dat kan niet.” Van Essen vindt stoken in het criminele circuit als methode zeer dubieus. ,,Ik begrijp dat als een onderzoek muurvast zit, de politie naar zwaardere middelen grijpt. Maar dergelijke acties zijn levensgevaarlijk.