TBS met dwangverpleging geëist voor brandstichter in Eindhoven

image-4864689

DEN BOSCH/EINDHOVEN – De man die in april vorig jaar zijn zolderkamer aan de Eindhovense Morsestraat in brand stak, hoort volgens het Openbaar Ministerie thuis in de tbs met dwangverpleging. Dat eiste officier Caroline Krol dinsdagmorgen ‘tot veiligheid van anderen’
De 25-jarige man was psychotisch toen hij benzine uitgoot onder het dakraam en dat aanstak. Hij zag in zijn wanen ‘mannen in zwarte pakken’ die hem kwamen halen.
Door het stichten van brand heeft hij omwonenden in levensgevaar gebracht volgens het OM. Hij moet overduidelijk behandeld worden, en lang. Dat kan onder dwang, maar ook in een wat vriendelijkere variant: met voorwaarden. Dwang-tbs duurt in de praktijk jaren en dat is medisch gezien niet echt nodig. Maar voor de andere optie zal hij bijvoorbeeld moeten stoppen met blowen en daar heeft hij weinig zin in.
De reclassering stelde voor het toch een kans te geven. Maar Krol vindt dat niet terecht. Er moet een betrouwbare bereidheid zijn van een verdachte om mee te werken en die ziet ze hier niet. Wel ‘torenhoog risico’ dat hij opnieuw in de fout gaat. Zijn advocaat F. de Leeuw bepleitte toch oplegging van de voorwaarden, hoezeer dat een uitdaging zou gaan zijn voor de behandelaars.