Terreurverdachte Abrini opgepakt, waarschijnlijk man met hoedje’

55

Terreurverdachte Mohammed Abrini is opgepakt. Dat schrijven Vlaamse media. Abrini is volgens de media waarschijnlijk de man met het hoedje die werd gezocht na de aanslagen in Brussel, en ook degene die Salah Abdeslam voor de aanslagen naar Parijs reed.

“Abrini is hoogstwaarschijnlijk de man met het vissershoedje”, zegt een politiewoordvoerder in het ingelaste VRT Journaal.

Abrini huurde in Parijs een studio met Abdeslam. In die studio overnachtten de terroristen die toesloegen in de concertzaal Bataclan. De auto waarmee Abrini reed, werd gebruikt bij de aanslag op het Stade de France. Zijn DNA werd later gevonden in een gebouw in Schaarbeek waar de bomgordels voor de aanslagen in Brussel waren gemaakt.

Foto verspreid
Abrini kwam op 24 november voor het eerst in beeld, toen de Belgische federale politie een foto van hem verspreidde. Hij werd opgepakt in Anderlecht.

Volgens VRT Nieuws heeft Mohammed Abrini een crimineel verleden. Hij zat in de gevangenis voor een gewapende overval. Vorig jaar juni reisde hij naar Turkije, maar het is onduidelijk of hij ook in Syrië is geweest. Zijn broer Souleymane is naar Syrië gereisd en daar omgekomen.

Tweede verdachte opgepakt
Ook een andere verdachte van de aanslagen in Brussel zou zijn opgepakt: Osama K. zou in metrostation Petillion kort contact hebben gehad met de man die zich iets later in metrostation Maalbeek opblies. Hij werd volgens de krant De Morgen gevonden op basis van informatie van de sportwinkel waar hij sporttassen kocht die werden gebruikt bij de aanslagen in Brussel en zou een teruggekeerde Syriëstrijder zijn.