Terreurverdachten opgepakt bij inval

40De politie heeft zondagmiddag in Rotterdam West een man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat gebeurde op verzoek van de Franse justitie. Het zou gaan om de 32-jarige Fransman Anis B., die eerder samen met Reda Kriket naar Syrië was afgereisd.. De politie hield nog drie verdachten aan, twee van 43 en 47 jaar oud met een Algerijnse achtergrond. Rond 21.00 uur viel de politie opnieuw twee panden binnen.Dat heeft het Landelijk Parket zondagavond bekend gemaakt. De Fransman zal zo snel mogelijk worden uitgeleverd aan Frankrijk. Hij reisde samen met Reda Kriket af naar Syriëkriket wordt gezien als één van de grote mannen achter de aanslagen in Parijs. Het Openbaar Ministerie kan nog niet bevestigen dat het om Anis B. gaat.

 De drie anderen zijn onderdeel van een terrorisme-onderzoek en worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. ,,De connectie tussen de Fransman en de Algerijnen is niet helemaal duidelijk.  Hij verbleef bij één van de Algerijnen. 

De politie is binnengevallen in twee woningen.” Rond 21.00 uur viel de politie nog twee woningen binnen. Ruim een kwartier later werden bewoners van twee flatgebouwen afgevoerd naar een opvanglocatie en viel het arrestatieteam een nieuwe woning binnen. Er werd gebruik gemaakt van een bomhond die naar binnen werd gestuurd, daarbij stonden sluipschutters klaar tegenover het pand. Een klein uur later kwam de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatste.

De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Met het oog op de veiligheid van de bewoners zijn volgens het OM de omringende woningen geëvacueerd Een speciaal op vuurwapens getrainde politiehond speurde de straat af. Of het vuurwapen, volgens omstanders een kalashnikov, is gevonden, is nog niet bekend.