Testament Osama bin Laden openbaar gemaakt

dbeg

Osama bin Laden AFP

In de Verenigde Staten zijn ruim honderd documenten van Osama bin Laden openbaar gemaakt die Amerikaanse commando’s vonden toen ze hem in 2011 liquideerden. Het belangrijkste document is het handgeschreven testament van de terroristenleider.

In het testament schrijft Bin Laden dat hij over 29 miljoen dollar beschikt. Hij bestemt een deel van het geld voor zijn familieleden, maar het grootste deel moet naar de gewapende strijd, de jihad, gaan, “in de naam van Allah”. Hij dankte zijn rijkdom ten dele aan zijn vader en zijn broer, beiden geslaagde zakenmannen.

Amerikaanse ‘special forces’ brachten de leider van al-Qaida in mei 2011 om het leven. Hij hield zich schuil in een villa in Abbottabad in Pakistan, dicht bij een opleidingsinstituut van het Pakistaanse leger.

Brieven

Ook brieven van Bin Laden kunnen nu worden gelezen. In 2008 vraagt hij zijn vader in een brief voor hem te bidden als hij gedood wordt en aalmoezen te geven in zijn naam “om zijn definitieve huis te bereiken”.

In andere brieven maakt hij zich druk over de breuk die ontstaat tussen zijn al-Qaida en al-Qaida in Irak, dat later uitgroeit tot IS.

Aan een van zijn vrouwen in Iran laat hij weten dat hij zich zorgen maakt over een bezoek dat zij aan de tandarts heeft gebracht. In een vulling in een kies kunnen de Iraniërs een chip verstopt hebben, schrijft hij in een ongedateerde brief.

In de 2009 of 2010 schrijft hij dat de Amerikanen in het moeras van de oorlog in Afghanistan zijn getrokken, een oorlog die zij volgens hem niet kunnen winnen. Hij vergelijkt hun positie met die van de Russen, kort voor hun roemloze aftocht uit Afghanistan in de jaren 80.