Topcriminelen weten weg naar belastingparadijs goed te vinden

wil

Een Heineken-ontvoerder, een witwasser voor Holleeder en een grote cocaïnesmokkelaar. Ook criminelen weten de Panama-route te vinden, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad.

Kidnap

Neem Martin Erkamps, in de jaren tachtig veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de kidnapping van Freddy Heineken. Uit de gelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca blijkt dat Erkamps (53) in maart 2007 eigenaar was van Construcciones y Edificaciones Organizadas. Deze Panamese vennootschap had 26 ha grond in Panama in handen. Een deel daarvan, waarop een villa moet verrijzen, moest voor een kleine $ 100.000 worden overgedragen aan de Amerikaan Cuong van Quach. De villa is onderdeel van het project M&M Garden View: een bungalowpark van tientallen villa’s in Las Tablas, het Benidorm van Panama.

Uit het door beide partijen gesigneerde voorlopig koopcontract blijkt dat de vennootschap van Erkamps eigenaar van de projectnaam is. De villa moet binnen twee jaar gerealiseerd zijn. In maart 2008 meldden Panamese media dat een paar Amerikanen Erkamps aanklagen omdat hij zijn verplichtingen rond M&M Garden View niet zou nakomen. Of Van Quach een van de gedupeerden is, is niet bekend.

PANAMA 
PAPERS

De komende dagen zullen international media, en ook Trouw en het FD, verdere uitkomsten van het Panama Papers-onderzoek publiceren.

 

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink spoorde Erkamps in februari 2010 in Panama op. Van het project was toen nog niets gerealiseerd. Erkamps vertelde de verslaggever dat hij ‘over enkele weken’ met de bouw zou beginnen.

Hasjtransport

Vanwege zijn rol bij de ontvoering van Heineken werd Erkamps werd in 1984 veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. In 1996 kreeg hij in Spanje een gevangenisstraf van 39 maanden voor zijn betrokkenheid bij een hasjtransport. Erkamps, die in 2006 verhuisde naar Panama, wilde niet reageren.

Ook vastgoedman Jan-Dirk Paarlberg (59), een veroordeelde ‘zakenrelatie’ van Willem Holleeder, duikt op in de Panama Papers. In december 2009 verkoopt hij het huurrecht voor de begane grond en de kelder van Eaton Place 10, een heel chique adres in Londen, aan de Labreque Group op de Britse Maagdeneilanden. De verkoopprijs bedraagt £ 2,1 mln.

Jan-Dirk Paarlberg met naast hem zijn raadsvrouw Bénédicte Ficq in 2010 op weg naar de rechtbank in Haarlem.
Jan-Dirk Paarlberg met naast hem zijn raadsvrouw Bénédicte Ficq in 2010 op weg naar de rechtbank in Haarlem.

Vastgoed

De verkoop is saillant omdat die plaatsvond aan het eind van een periode waarin Paarlberg opmerkelijk veel Nederlands vastgoed van de hand deed. Vanaf juni 2004, toen het Openbaar Ministerie bekend maakte hem te gaan vervolgen, tot januari 2009 verkocht Paarlberg voor €283 mln aan onroerend goed in Nederland, zo maakte het FD destijds bekend.

De Labreque Group, die betrokken was bij de Engelse deal, was volgens de documenten in handen van een Londens echtpaar. Maar in november 2012 gaan de aandelen over naar Astra Investments Ltd in Dubai. Eigenaar is de Rus Dmitri Paramonov. Die verkoopt het huurrecht voor de Londense woning in oktober 2015 aan drie vermogende mensen die de overige verdiepingen van het pand bewonen. De verkoopprijs bedraagt ruim £ 1,4 mln; beduidend lager dan de prijs waarvoor Paarlberg drie jaar eerder het huurrecht van de hand deed. Paarlberg was via zijn advocaat niet bereikbaar voor commentaar.

Paarlberg werd in 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Hij kreeg die straf voor het witwassen van de €17 mln die Holleeder had afgeperst van de vastgoedtycoon Willem Endstra. Paarlberg werd ook veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte. Daarnaast oordeelde de rechtbank Haarlem in 2013 dat het Openbaar Ministerie een bedrag van €25,7 mln van Paarlberg mag afnemen.

Arrestatie van cocaïnehandelaar Dijkhuizen bracht Mossack Fonseca erg in verlegenheid

Tot slot duikt in de Panama Papers de Peruaanse Nederlander Ment Floor Dijkhuizen (49) op. Hij zat onder meer achter het transport van 1650 kilo cocaïne die in november 2005 in een loods in Zwanenburg werden aangetroffen tussen pallets met ingeblikte asperges. Dijkhuizen die al heel lang in in Peru woont en de bijnaam de ‘Hollander’ heeft, zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit. Volgens de Peruaanse autoriteiten verdiende Dijkhuizen met zijn drugstransporten €89 mln.

Verlegenheid

Uit interne mails van Mossack Fonseca (MF) van mei 2006 blijk dat de arrestatie van Dijkhuizen en zijn handlangers het bedrijf ernstig in verlegenheid bracht. Zijn advocaat Eduaro Gallardo, een goede klant van MF, had voor zijn cliënt vier Panamese vennootschappen gekocht waarover het advieskantoor de directie voerde. De vennootschappen waren gebruikt om tientallen miljoenen wit te wassen via Dijkhuizens landbouwbedrijven.

Eerder meldden Trouw en het FD dat de namen van de veroordeelde faillissementsfraudeur Robert van de R. en van de verdachte oud-politicus Toine Manders van de Libertarische Partij in de Panama Papers voorkwamen. Manders wordt door het OM vervolgd voor faillissementsfraude, leiding geven aan een illegaal trustkantoor en deelname aan een criminele organisatie.