Tot zeven jaar cel voor invoer van 149 kilo cocaïne via haven

532664_414415841925076_1035490120_nFoto: edjes vlog

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Pablo B. veroordeeld tot zeven jaar cel voor de invoer van 149 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Dankzij de foto’s en selfies op zijn achtergelaten gsm kon de politie de drugs lokaliseren en Pablo B. identificeren. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de Colombiaan, die verstek liet gaan.

Havenarbeiders hadden in de nacht van 12 augustus 2015 drie mannen opgemerkt tussen geloste containers van een schip uit Colombia. De drie waren gekleed als dokwerkers, maar sloegen op de vlucht toen ze werden aangesproken. Naast een geopende container lag een Blackberry, die voor het onderzoek cruciaal zou blijken.

Op de geheugenkaart van het toestel stonden foto’s van het laadplan van een schip en van een specifiek pallet. Dat bleek bij een firma in het Duitse Straelen te zijn afgeleverd. Er zat 149 kilo cocaïne in verstopt. De gebruiker van de Blackberry had ook selfies gemaakt op de luchthaven in Parijs en voor een hotel in Brussel. Hij kon zo geïdentificeerd worden als Pablo B., die van 10 tot 14 augustus in het hotel had verbleven.

De man had samen met twee onbekend gebleven kompanen op 11 augustus 2015 de trein naar Antwerpen genomen, zo bleek uit de bewakingsbeelden van het Centraal Station. De drie waren later naar de haven getrokken om de partij drugs te gaan zoeken.

Ze hadden de alfapass van havenarbeider Juan V. gebruikt. Die ontkende dat hij bij de invoer betrokken was en zei dat zijn alfapass gestolen werd. De rechtbank vond zijn betrokkenheid bewezen en veroordeelde hem tot vijf jaar cel. Youssef B. en Mohamed A. kregen respectievelijk veertig maanden en drie jaar cel voor hand- en spandiensten. Een vijfde beklaagde werd vrijgesproken.