Turkse coupplegers als varkens in stal

13692474_903967233047325_8650403307432977655_n

Foto: EPA

Schokkende beelden gearresteerde soldaten

2 uur geleden

ISTANBUL – Vermeende couppplegers die in opdracht van de Turkse president Recep Erdogan zijn opgepakt na de mislukte staatsgreep in het land, zitten als varkens in een stal. Verschillende buitenlandse media hebben schokkend fotomateriaal gepubliceerd van geboeide, halfnaakte soldaten die onder barre omstandigheden zijn vastgezet.

Onder meer de Duitse krant Bild heeft een foto geplaatst van de gearresteerde soldaten, die onder mensonterende omstandigheden op elkaar zijn gestapeld in een gymzaal. Op Twitter circuleert een vergelijkbare foto van mannen, slechts gekleed in hun onderbroek, die zij aan zij in een soort schuur zitten, hun handen geboeid op hun rug.

Zuivering

Erdogan is na de mislukte coup begonnen met een zuivering van het Turkse leger en het politieapparaat. De Turkse autoriteiten hebben zo’n 3000 vermeende coupplegers opgepakt, variërend van commandanten tot gewone militairen. Ongeveer eenzelfde aantal rechters en aanklagers werd aangehouden.

Voorbereid

De snelle arrestaties van rechters en anderen na de mislukte staatsgreep in Turkije geeft de indruk dat de regering een lijst met namen al van tevoren had voorbereid, zei EU-commissaris Johannes Hahn maandag. ,,Het lijkt erop dat er iets is voorbereid. De lijsten waren beschikbaar, wat erop duidt dat deze gebruikt zouden worden in een bepaalde fase”, zei Hahn. ,,Ik ben zeer bezorgd. Het is precies wat we vreesden.”