Twee gevangenen na steekincident overgeplaatst

44

Twee gevangenen zijn maandag vanuit de Alphense gevangenis overgeplaatst naar andere instellingen. Een handvol andere gedetineerden is in Alphen strafmaatregelen opgelegd. Dit bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in reactie op twee incidenten van maandag waarbij geweld tegen bewaarders is gebruikt.

Dagblad De Telegraaf meldde dinsdag dat een gevangenismedewerker met een broodmes in zijn zij zou zijn gestoken en ernstig gewond geraakt. Volgens de woordvoerder van het ministerie ging het echter om een bot mes dat elke gevangene als bestek mag gebruiken en heeft de dader alleen geprobeerd te steken. De bewaarder zou slechts een schram hebben en hoefde na controle door een in de gevangenis werkzame arts niet naar het ziekenhuis.

Tweede incident
Eveneens op maandag heeft een gedetineerde een bewaker tegen zijn hoofd geslagen. Over de aanleiding voor beide geweldszaken kan het ministerie niets zeggen. Na beide incidenten moesten alle gedetineerden verplicht naar hun cel. Een kleine groep die aan het luchten was zou zoveel stampij hebben gemaakt dat een gespecialiseerd team werd opgetrommeld om de gevangenen terug in hun cel te krijgen.

Vaker negatief in het nieuws
Het is de tweede keer binnen twee weken dat de Alphense gevangenis negatief in het nieuws komt. Eerder meldde De Telegraaf dat gevangenen de dienst zouden uitmaken binnen de Alphense inrichting en dat zij zouden handelen in wapens, drugs en mobiele telefoons. Bewakers zouden daarbij een oogje toeknijpen. Twee medewerkers is de toegang tot het gebouw ontzegd, bevestigde het ministerie. Ze zijn nog steeds niet welkom, meldt de woordvoerder vandaag.

Onderzoek veiligheid
Er loopt een onderzoek naar de veiligheidssituatie in de gevangenis, maar het ministerie kan nog niet zeggen wanneer dit wordt afgerond en welke eventuele misstanden worden onderzocht. Meerdere fracties in de Tweede Kamer hebben staatssecretaris Dijkhoff schriftelijke vragen gesteld over de situatie in de Alphense gevangenis en andere inrichtingen.