Tweede kind meer kans op carrière als crimineel

Tweede kind meer kans op carrière als crimineel

Nu zijn ze nog lief… Beeld: Pexels

Was je als kind altijd een beetje een boefje? En wist je jezelf in de puberteit regelmatig in de nesten te werken? Grote kans dat je een oudere broer of zus hebt. Het tweede kind in een gezin heeft namelijk meer kans om in de problemen te komen en met justitie in aanraking te komen.

‘De vloek van de tweede geborene’, noemt econoom Joseph Doyle het. Het tweede kind is namelijk vervelender, gedraagt zich vaak slechter en maakt meer kans om in de problemen te komen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het tweede kind 25 tot 40 procent meer kans heeft om in een bandiet te veranderen, al dan niet tijdens de jeugd.

TIENDUIZENDEN KINDEREN

Voor het onderzoek zijn tienduizenden kinderen in Amerika én in Europa onderzocht. Er werd gekeken naar de gezinspositie die ze hadden en of dat invloed had op bepaald gedrag. Daar bleek een verband in te zitten. Het tweede kind in het gezin had vaker sores dan de rest.

 

Een precieze reden dat de tweede kinderen meer kans maken om bengeltjes te worden, weten de onderzoekers niet precies. Ze denken dat het komt omdat het oudste kind alle aandacht kreeg van de ouders. Het tweede kind moet alle aandacht delen met de grote broer of zus. Er is verder niet gekeken naar de leefomstandigheden van de kinderen.