Utrechtse bende gelinkt aan Amsterdamse onderwereldmoorden

8EEn daarvan is de liquidatie van de in de Amsterdamse onderwereld bekende Samir Jabli, in december 2014 in Amersfoort. Ook de liquidatie van Jabli’s vriend Mohammed Alarasi in januari 2014 brengt justitie inmiddels met de groepering in verband, net zoals de moord op drugshandelaar Rinus Moerer in Steenbergen in april 2014. 

Bovendien zouden de verdachten een gewezen compagnon van hasjhandelaar Charles Zwolsman hebben willen liquideren. 

Dat blijkt woensdag tijdens een inleidende zitting bij de Amsterdamse rechtbank.

Wapens
De negen verdachten die woensdag voor de rechter staan, worden beschuldigd van het betrokkenheid bij een enorme partij wapens die in juli onder meer in Nieuwegein is gevonden, waaronder 46 pistolen, acht revolvers, negentien aanvalsgeweren, 21 pistoolmitrailleurs, handgranaten en munitieDe verdachten hadden ook twee gestolen snelle Audi’s. Ook in deze grote strafzaak is een peperdure, gecodeerde PGP-telefoon van een verdachte gekraakt. Het gaat om de telefoon die was gevonden in de slaapkamer van verdachte Levi B. 


‘Goed nieuws’
De vondst is volgens de aanklagers “ontzettend goed nieuws” omdat de afgeschermde telefoons ‘geen veilige vluchthaven voor criminelen meer zijn’. 

In het mailverkeer bespreekt Levi B. met een medeverdachte dat onder één Audi mogelijk ‘een track’ zit, een peilbaken. B. vraagt de medeverdachte hem ‘een ijzer’ te brengen: een vuurwapen. 

De twee bespreken iemand te ‘willen knallen’. Daarvan zien ze af, ook op aandringen van een medeverdachte. De zaak wordt mogelijk in het najaar inhoudelijk behandeld.