Van der Steur blundert weer ik was stoned

9

Ard van der Steur beloofde eind vorig jaar dat Turkije en Nederland intensiever zouden samenwerken op het gebied van drugscriminaliteit, contraterrorisme en jihadreizigers. De beoogde werkgroep daarvoor is echter nog nooit samengekomen.

Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. De Tweede Kamer is in de tussentijd niet geïnformeerd over het overleg met Turkije. Van de werkgroep die Nederlandse en Turkse ambtenaren zouden vormen, heeft de Kamer zelfs nog nooit gehoord.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie komt de werkgroep samen zodra Nederlandse ambtenaren het eens zijn over hoe “deze brede samenwerking verder kan worden verdiept”. Wanneer dat is blijft echter de vraag.

SP-leider Emile Roemer, D66-leider Alexander Pechtold en CDA-leider Sybrand Buma zijn kritisch. “Als dit klopt, wijst dit op een stuitend gebrek aan urgentie”, meent Buma. “Syriëgangers komen bijna allemaal terug via Turkije dus zijn harde afspraken met Turkije essentieel.”

Vorige week kwam Van der Steur nog in opspraak omdat hij de Kamer verkeerd heeft ingelicht over Amerikaanse terreurinformatie. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond vindt 52 procent van de Nederlanders dat de minister moet aftreden.