Verdachte van opzienbarende diamantroof: wij zijn bedonderd

Ramazan N., een van de verdachten van de opzienbarende diamantroof op Schiphol in 2005, heeft tegen undercoveragenten gezegd dat hij en anderen bedonderd waren. Ze zouden niet veel hebben teruggezien van de roof met een totale waarde van ruim 72 miljoen dollar. Dat bleek vandaag tijdens de strafzaak tegen N. en vijf medeverdachten. Wie de opbrengst wel zou hebben, werd niet duidelijk.

 

N. vertelde de heimelijke agenten dat hij en anderen bedonderd waren ,,door echte zware jongens.’’ Hij zou wel wat geld hebben gehad, onder meer ,,direct na de roof 10.000 euro om even lekker van te feesten’’, maar niet het deel dat hem beloofd was.

In de rechtbank op Schiphol ontkende N. iets met de roof te maken te hebben. Zijn advocaat las een brief van drie kantjes van N. voor waarin hij vertelde dat hij naïef was en stoer deed. Hij wist veel over de diamantroof omdat hij destijds op Schiphol werkte en via via in het bezit kwam van een deel van het strafdossier.

N. en de andere verdachten werd begin vorig jaar aangehouden. In de jaren daarvoor waren ze onderwerp van een grootscheepse undercoveroperatie van de politie. Ook waren er veel (telefoon)gesprekken tussen de mannen onderling getapt.

Van binnenuit

Verdachte Ramazan N., een van de vijf mannelijke verdachten van de diamantroof in 2005 in Schiphol waarbij voor 72 miljoen aan diamanten werd gestolen.

Verdachte Ramazan N., een van de vijf mannelijke verdachten van de diamantroof in 2005 in Schiphol waarbij voor 72 miljoen aan diamanten werd gestolen.© ANP

Ook verdachte Raoul T. ontkende gisteren iets met de roof te maken te hebben. T. werkte tijdens de roof op de luchthaven en zou van binnenuit hebben geholpen.

Een groot deel van de ruim 72 miljoen dollar aan diamanten is nooit teruggevonden, maar ongeveer voor 30 miljoen dollar aan diamanten is in het gestolen busje achtergebleven. Die werd vlakbij teruggevonden.

De diamantroof van veertien jaar geleden geldt als een van de grootste roofovervallen uit de Nederlandse geschiedenis. Een vliegtuig met bestemming Antwerpen werd door een transportbusje beladen met diamanten, of ,,borrelnootjes” zoals N. ze tegen de undercoveragenten noemde. Voor deze in het vliegtuig kwamen werd de ruim 200 kilo echter door twee bewapende mannen met bivakmutsen buitgemaakt. Met de bus vol diamanten reden ze met gierende banden het platform af.

De zeven verdachten werden pas een kleine twaalf jaar na de roof aangehouden. Zes van hen moeten terechtstaan, de zevende verdachte overleed onlangs.

Een aantal was kort na de roof al in beeld, maar toen kreeg justitie het bewijs niet rond. In 2013 kwam er toch een doorbraak na een door de politie getapt telefoongesprek. Een van de verdachten deed toen uitspraken waardoor hij aan de diamantroof kon worden gelinkt.

Voor de behandeling van deze zaak staan in totaal twaalf zittingsdagen gepland. Deze week worden de feiten in de zaak behandeld. De strafeis wordt volgende week vrijdag verwacht, de uitspraak staat gepland voor 28 januari.

Hoe zat het ook alweer?
In de ochtend van 25 februari 2005 staat een vliegtuig op Schiphol klaar om op te stijgen richting Antwerpen. In dit toestel wordt een grote hoeveelheid diamanten ingeladen. Maar nog voordat het vliegtuig is volgeladen en zich richting de startbaan heeft kunnen verplaatsen, rijden twee gemaskerde mannen in een gestolen KLM-busje het terrein op.

De mannen dwingen de vrachtmedewerkers met vuurwapens en mogelijk een handgranaat de diamanten af te geven. Het personeel geeft gehoor, en de mannen laden de diamanten hun busje in. Door bumperklevend achter een andere auto onder de slagbomen door te rijden, vluchten de twee zonder problemen met de volledige buit het terrein af, richting Hoofddorp.

Zo konden de overvallers in enkele minuten voor ruim 72 miljoen euro aan diamanten en sieraden stelen.

Undercoveroperatie
Enkele dagen na de roof ontstond het vermoeden dat de kapers hulp van binnenuit hadden gehad. Kort na de roof werden drie Amsterdammers verdacht, maar zij konden niet worden veroordeeld.

Met een undercovertraject probeerde justitie alsnog voldoende bewijs te vinden om de vermoedelijke daders veroordeeld te krijgen. Jarenlang deden agenten zich voor als vrienden van een van de twee KLM-medewerkers die de rovers destijds van binnenuit zouden hebben geholpen.

Bij hem werden sieradenzakjes gevonden die uit de gestolen buit lijken te komen. Op rekeningen van de KLM-medewerkers werden grote bedragen gestort. Ook zou uit afgeluisterde gesprekken en observaties de rol van andere verdachten zijn gebleken.

Begin 2017 werden vijf mannen en twee vrouwen aangehouden in Amsterdam en Valencia. De vijf mannen worden nu vervolgd voor de diamantroof. In juli vorig besloot de rechter dat zij hun berechting in vrijheid mogen afwachten.