Verdachten cocaïneboot op beelden uit garage ontvoerde Gino en Rien

boef

BREDA – De ontvoering van Gino en Rien eind december in Breda, kan verdachten in een andere groot politieonderzoek, dat rond cocaïneboot De Zeeland, duur komen te staan. In het onderzoek naar de ontvoering zijn videobeelden opgedoken die aantonen dat enkele verdachten van de in januari gestrande cokesmokkel elkaar kennen.

Het gaat om beelden van No Surrender-captain Tjeu N. uit Klundert en Jack G. uit Bergen op Zoom, twee hoofdverdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat G. de zeesleper Marian V heeft gecharterd die 1.200 kilo cocaïne in Paramaribo heeft opgehaald. Voor de kust van België zouden de drugs zijn overgezet op De Zeeland, waar ook Tjeu N. aan boord was. Het sportvisbootje raakt in problemen in een vliegende storm. De vier opvarenden werden door de reddingboot van boord gehaald. Het scheepje strandde met drugs en al bij Cadzand-Bad.

Haarscherp

In verhoren hebben verdachten op beide boten gezegd dat ze mensen van het andere schip niet kennen. De videobeelden uit de ontvoeringszaak vertellen echter een ander verhaal. N. en G. staan haarscherp in beeld als ze eind december een bezoek brengen aan eigenaar René de K., in diens garage in Breda. Drie dagen later worden daar De K.’s kleinzoon Gino en zijn neef Rien ontvoerd.

Woordvoerders van het OM benadrukken dat ontvoering niks te maken lijkt te hebben met de cocaïnezaak. Eerder liet het OM weten dat het motief voor de kidnap vermoedelijk een gestolen partij hennep is. Justitie zegt het niet, maar het is duidelijk dat ze vermoedt dat garagehouder René de K. uit Sprundel daarbij betrokken is. Hij speelde in het verleden vaker een rol in (grote) drugsonderzoeken. Er zijn twee verdachten voor de ontvoering aangehouden.

Het is niet bekend of de videobeelden van in beslag genomen bewakingscamera’s komen of dat de politie zelf het garagebedrijf al stiekem in de gaten hield. Hoe dan ook komt het bewijs het OM goed van pas in de cocaïnezaak. In dat onderzoek lijkt het justitie sowieso voor de wind te gaan. Aanvankelijk ontkenden de meeste verdachten of deden ze er het zwijgen toe, maar één van de aangehouden Nederlandse verdachten aan boord van de zeesleper blijkt nu toch volop te hebben gepraat met de politie. Ook een Filipijns bemanningslid heeft gedetailleerd verklaard over de operatie.