‘Vervelende fout’: Openbaar Ministerie verklaart springlevende verdachte dood

Door een administratieve fout heeft het Openbaar Ministerie een springlevende verdachte dood verklaard. ,,Het ging om een foutje van een medewerker, die per ongeluk een verkeerde brief heeft verstuurd”, aldus een woordvoerder van het OM.

Ik kan een heel technisch verhaal ophangen over vinkjes die verkeerd zijn gezet, maar het blijft een vervelende fout

Woordvoerder Openbaar Ministerie

De opmerkelijke ‘doodverklaring’ begon met de poging van een Arnhemmer om in aanmerking te komen voor schadevergoeding.  Hij zou het slachtoffer zijn van een mishandeling en wilde compensatie van zijn vermeende belager. In plaats daarvan kreeg de Arnhemmer van het Openbaar Ministerie te horen dat de verdachte inmiddels was overleden.

De Arnhemmer vertelde zijn verhaal in De Telegraaf. Hij legde zich niet neer bij de verklaring van justitie en ging zelf op onderzoek uit. Wat bleek: een medewerker van het Openbaar Ministerie had hem per ongeluk een verkeerde brief gestuurd. De verdachte leeft en is in afwachting van zijn hoger beroep.

Wat speelde er precies? Om antwoord te krijgen op die vraag, moeten we terug naar 6 september 2017. De Arnhemse motorrijder zou voor een verkeerslicht  betrokken zijn geraakt bij een mishandeling door de toenmalige 23-jarige verdachte automobilist. Hierbij zou het slachtoffer enkele diepe sneeën hebben opgelopen.

De automobilist moest anderhalf jaar later op 14 december 2018 voor de politierechter verschijnen. Deze legde hem een taakstraf op van 60 uur. Bovendien moest hij de Arnhemmer 10.735 euro schadevergoeding betalen. De verdachte kon zich niet vinden in de straf en ging in hoger beroep.

Die zitting stond voor het eind van deze maand gepland. De Arnhemmer kreeg in februari echter een brief van het Openbaar Ministerie waarin werd verteld dat de verdachte was overleden. Hierop ging de Arnhemmer volgens de krant naar het huisadres van de verdachte en wat bleek: de verdachte leeft.

Excuses aangeboden

,,We hebben inmiddels verschillende keren telefonisch contact gehad met meneer. Daarin hebben onze excuses aangeboden”, zegt een woordvoerder van het OM. ,,Wat er is fout gegaan? Daar kan ik een heel technisch verhaal over ophangen met vinkjes die verkeerd zijn gezet, maar het blijft een vervelende fout.”

Het hoger beroep in deze zaak is vanwege de corona-crisis uitgesteld en dient nu eind juni, aldus het OM. ,,Gelukkig heeft de fout geen onherstelbare gevolgen gehad