Vijf jaar cel voor Vlaming die twee meisjes opzettelijk besmette met hiv

 Een 25-jarige man uit het Belgische Spa is bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij bewust twee minderjarige meisjes met het hiv-virus heeft besmet. HLN meldt dat de man spoorloos is. De Belgische autoriteiten hebben een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Jonathan D. is al sinds zijn geboorte seropositief, maar dat weerhield hem er niet van om te vrijen zonder condoom. D. het vooral gemunt op jonge meisjes en wist zo twee zestienjarigen te besmetten met het hiv-virus. Een van de meisjes ontdekte pas na zes maanden dat ze besmet was, het andere kreeg pas twee jaar na de verhouding met D. de eerste symptomen.

Levenslang

De meisjes kampen met permanente vermoeidheid, zijn vaak afwezig op school en moeten levenslang behandeld worden. Daarnaast is er ook sprake van psychologische effecten zoals anorexia, zelfmoordneigingen, sociaal isolement en angst voor de toekomst. Bovendien zijn ze op school het mikpunt van spot, intimidatie en beledigen, zo meldt HLN.

Geen spijt

Tijdens het proces kwam aan het licht dat D. een borderlinepersoonlijkheid heeft. Hij heeft ook geen spijt van zijn daden en er bestaat een grote kans dat hij opnieuw de mist ingaat.

De rechter hield rekening met de ernst van de feiten, de lichamelijke en psychologische gevolgen voor de slachtoffers en legde hem een celstraf van vijf jaar op. Aangezien de man niet aanwezig was op zijn eigen proces, werd er een onmiddellijk arrestatiebevel uitgevaardigd.