Voorlopige hechtenis Donald G. na mislukt appèl OM van de baan

Het OM had een hoger beroep ingesteld tegen de opheffing van de voorlopige hechtenis in het geval van Donald G. die begin oktober werd opgepakt in de Endstra-zaak.

DOOR: MARTIJN HAAS
Panorama
Voorlopige hechtenis Donald G. na appèl OM van de baan

Na de rechter-commissaris is ook het Gerechtshof van mening dat Amsterdammer Donald G. niet langer gevangen hoeft te zitten, zo meldt een bron bij justitie.

Vandros2

Begin oktober werd Donald G. (54) opgepakt in Spanje als verdachte in een nieuwe Endstra-zaak. Hij zou deel uitmaken van een ‘criminele organisatie’ die de liquidatie op de vastgoedmagnaat – in 2004 – zou hebben beraamd. Omdat er raakvlakken zouden zijn in het onderzoek met de aanklacht tegen Willem Holleeder, kreeg het onderzoek de naam Vandros2. Ook de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel werd op dezelfde dag in zijn cel als Endstra-verdachte aangehouden. Later zouden ook nog de aanhoudingen van Jurmaine B. en Özgür C. volgen in deze zaak.

Voorlopige Hechtenis

Het liep voor het OM allemaal heel anders dan – waarschijnlijk – gehoopt. Niet alleen bij G. maar ook bij Soerel en Jurmaine B. besloot de rechter-commissaris al snel tot op een opheffing van de gevangenneming van de verdachten. De ‘VH’ van G. werd aanvankelijk al op 29 oktober opgeheven, waarna het OM een appèl instelde, een hoger beroep met als inzet die beslissing terug te draaien. Het Gerechtshof was er naar verluidt bij een korte zitting gisteren in Amsterdam vrij snel klaar mee.

Artikel 140

G. geldt sinds de uitspraak van het Gerechtshof op woensdag nog wel steeds als verdachte. Het OM ziet hem als lid van een criminele organisatie, het zogeheten Artikel 140. Maar hij kan gaan en staan waar hij wil.

Hoeveel power ofwel bewijsmateriaal het OM nu nog in dit Vandros2-verhaal heeft, is de vraag die velen bezighoudt. Ergens lijkt het er op dat het Parket Amsterdam zich in de voet heeft geschoten na de spectaculaire reeks aanhoudingen in oktober. Er was sprake van een nieuwe verklaring van ene Ed H. die zou zijn toegevoegd aan een dossier dat al jaren op de burelen van het OM rondzwerft. Maar zoals het er nu naar uit ziet heeft dat weinig gewicht in de schaal gelegd.

Enclave

Panorama informeerde onlangs nog bij het Gerechtshof hoe het staat met die andere Endstra-zaak, Enclave. De verdachten daarbinnen werden twee jaar geleden in eerste aanleg vrij gesproken. Er zou vorig jaar een hoger beroep zijn ingesteld maar de persvoorlichter van het Gerechtshof liet weten dat er nog steeds geen zittingsdatum is vastgesteld.