Voormalige No Surrender-baas Klaas Otto in cel opnieuw aangehouden

Klaas Otto.
Klaas Otto. © anp

Klaas O., voormalig leider van motorclub No Surrender, is vrijdagavond in zijn cel opnieuw aangehouden. Justitie zegt dat het gaat om een nieuw strafbaar feit. Hij zit in beperking en mag alleen met zijn advocaat praten. Daarom is niet bekendgemaakt waarom hij is aangehouden

De 48-jarige Otto werd dinsdag opgepakt op verdenking van van afpersing, witwassen en brandstichting in mei werd Otto’s woonwagen in Bergen op Zoom doorzocht vanwege de verdenking van witwassen. Een politieteam van tussen de dertig en veertig mensen voerde die doorzoeking uit. Ook werd die dag bij een financieel specialist de boekhouding van de verdachte in beslag genomen.

Crimineel geld

Clubhuis van No Surrender.
Clubhuis van No Surrender. © ANP

Otto heeft in de afgelopen jaren ‘aanzienlijke bedragen’ uitgegeven zonder dat deze legaal verantwoord zijn, bleek uit onderzoek. De politie vermoedt dat het om crimineel geld gaat.

No Surrender is volgens justitie een van de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG’s). Politie en justitie brengen deze motorclubs in verband met allerlei criminele activiteiten.

In 2013 richtte Otto No Surrender op, hij genereerde meteen veel aandacht met het kortdurend lidmaatschap van Willem Holleeder. Daarnaast liet hij zich uitgebreid interviewen door misdaadverslaggever John van den Heuvel omdat hij vond dat motorclubs te vaak negatief in de media komen. Onder leiding van Otto, die eerder lid van Satudarah was, groeide No Surrender uit tot een internationale speler met tientallen afdeling. 

Begin dit jaar nam Otto onverwachts afscheid van de motorclub. Volgens zijn advocaat Thomas had hij genoeg van het ‘geneuzel’. ‘Hij werd als generaal telkens aangesproken op misstappen van andere leden. Daar baalde hij flink van.’