Voortvluchtig kopstuk van internationale bende MDMA-producenten aan België uitgeleverd

media_xll_8452506

Gert Loenders, het voortvluchtige kopstuk van een internationale bende MDMA-producenten, is twee weken geleden opgepakt in Libanon en afgelopen weekend uitgeleverd aan België. Dat melden de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd door het federaal parket.

In 1 jaar tijd genoeg MDMA geproduceerd voor 117 miljoen xtc-pillen

De bende waarvan Loenders één van de kopstukken was zou gedurende enkele jaren grote hoeveelheden MDMA, een precursor van xtc, geproduceerd hebben. Zo had de bende in één jaar tijd genoeg MDMA geproduceerd om tussen de 76 en 117 miljoen xtc-pillen van te maken.

Loenders werd in november 2014 veroordeeld tot 15 jaar cel maar heeft intussen verzet aangetekend tegen die veroordeling.

Twee ton MDMA in Belgische hoeve: grootste vangst ooit in West-Europa

De bende van in totaal 12 leden werd in augustus 2013 opgerold. Volgens de rechters vormden de leden een criminele organisatie met vertakkingen in België, Polen en Turkije, die zich al enkele jaren bezighield met de aanmaak op grote schaal en verkoop van MDMA.

Daarvoor had ze twee laboratoria, één langs de Leuvensesteenweg in Vilvoorde, waar PMK werd gemaakt, een stof die nodig is om MDMA aan te maken. Het tweede labo stond in een vierkantshoeve in Chimay en daar werd van de PMK MDMA gemaakt. Toen de bende opgerold werd, trof de politie in de vierkantshoeve bijna twee ton MDMA aan, de grootste vangst ooit in West-Europa.

Onderzoek niet van een leien dakje

Het onderzoek naar de bende liep niet van een leien dakje. Zo waren de laboratoria niet continu actief, maar produceerden ze MDMA naargelang de kopstukken van de organisatie daartoe het bevel gaven. Daarnaast maakte de bende ook gretig gebruik van codenamen en -taal, veranderden ze om de haverklap van gsm-toestel en -nummer en communiceerden ze vaak via Skype.

Bij het transport van hun drugs, onder andere naar Montpellier, reden ze met maar liefst drie wagens: één om de weg te verkennen, één om de drugs te vervoeren en één om eventuele achtervolgende politiewagens op te sporen. Eén van de bendeleden dook in de loop van het onderzoek ook een tijdje onder omdat hij onraad rook.

Lek bij de politie: drie kopstukken konden ontkomen

Uiteindelijk viel de FGP Asse op 22 augustus 2013 binnen op 21 adressen, in de regio’s Antwerpen, Brussel, Charleroi, Hasselt, Leuven, Nijvel, Bergen en Turnhout. Die gerechtelijke actie kwam er sneller dan voorzien omdat de speurders van de FGP Asse een dag voordien te horen hadden kregen dat de organisatie door een lek bij de politie op de hoogte was van het onderzoek.

Door dat lek konden drie kopstukken ontkomen. Eén van hen, Ahmed B., kon eind september 2013 ingerekend worden en een tweede, de 34-jarige Pool Arthur Nawrocki, liet zich op het proces voor de correctionele rechtbank vertegenwoordigen. De derde echter, de 39-jarige Belg Gert Loenders, bleef al die tijd spoorloos en gaf verstek.

Loenders en Nawrocki werden in november 2014 veroordeeld tot celstraffen van 15 jaar terwijl Ahmed B. en een ander belangrijk bendelid elk 10 jaar cel kregen. Vijf andere verdachten kregen elk 8 jaar cel en de andere bendeleden, waarbij de vriendinnen van twee bendeleden, kregen 1 jaar cel tot 36 maanden cel, telkens voor minstens een deel met uitstel.

Vier verdachten, onder wie Nawrocki en Ahmed B., gingen in beroep. Nawrocki, Ahmed B. en een derde man zagen hun celstraffen van respectievelijk 15, 10 en 8 jaar bevestigd worden. De landbouwer die zijn hoeve in Chimay door de bende had laten gebruiken, kreeg toen wel een lagere straf. De correctionele rechtbank had hem veroordeeld tot 8 jaar cel, in beroep werden dat er 5.

Nu ook Gert Loenders gearresteerd is en verzet heeft aangetekend tegen zijn veroordeling, moet zijn proces opnieuw behandeld worden. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.