VRAGEN ROND NIEUWE ADVOCATEN HOLLEEDER

hol

Het Openbaar Ministerie vreest voor belangenverstrengeling omdat de nieuwe advocaten van de crimineel ook verdachte Jesse R. in het Passageproces vertegenwoordigen.

Twee dagen geleden werden Sander Janssen en Robert Malewicz als nieuwe advocaten van Willem Holleeder benoemd. Maar nu vreest het OM dat hun aanstelling tot nieuwe vertraging van de zaak zal leiden. Het OM had graag gezien dat de twee advocaten de zaak aan de deken van de Orde van Advocaten hadden voorgelegd voordat zij de verdediging van Holleeder op zich namen.

Probleem is een andere verdachte die de twee advocaten bijstaan. Jesse R. is een verdachte in het Passageproces. Daarin is Holleeder officieel geen verdachte, maar zijn naam zingt wel rond als het gaat over de verschillende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. In theorie zou het kunnen dat R. zegt moordopdrachten te hebben gekregen van Holleeder, die dat dan zou ontkennen. Dan staan twee cliënten van de advocaten lijnrecht tegenover elkaar.

‘Onmogelijk voor nieuwe advocaat’
Janssen ontkent alle schijn van belangenverstrengeling. ‘De zaak tegen Jesse R. loopt sinds 2007. Hij heeft altijd gezegd Holleeder niet of nauwelijks te kennen, en geen opdrachten van hem te hebben gekregen.’ Volgens de advocaten is het bovendien onmogelijk voor een advocaat die niet bekend is met het dossier om zich in te lezen. Janssen: ‘Na twee jaar lezen weet je niet meer waar je aan begonnen bent.’

Janssen en Malewicz namen de zaak deze week over van de vorige maand opgestapte Stijn Franken. Ook hij trad terug wegens vermeende belangenverstrengeling; hij vertegenwoordige eerder Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog, die later belastende verklaringen over Holleeder heeft afgelegd. De twee nieuwe advocaten van Holleeder zeggen het verzoek van het OM in beraad te nemen.

Verschillende liquidaties
Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse liquidaties.  Het OM vervolgt hem voor zijn vermeende rol bij verschillende geruchtmakende criminele afrekeningen, waaronder die met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Het proces is vorig jaar van start gegaan. Onder andere zijn twee zussen hebben belastende verklaringen over Holleeder afgelegd.