‘Vrij spel voor criminelen’

210316 AMSTERDAM - archief - Nieuwe bezuinigingen in het gevangeniswezen zorgen voor grote onzekerheid bij cipiers. Uit interne informatie waarover De Telegraaf beschikt, blijkt dat er 2600 banen op de tocht staan. Vijf gevangenislocaties zouden de deuren definitief moeten sluiten. Vanmorgen is het personeel van de Dienst Justiti¾´le Inrichtingen ge¾Ønformeerd over de verregaande bezuinigingen die worden doorgevoerd. Die zijn volgens het ministerie nodig omdat ongeveer drieduizend cellen leegstaan. De voorspelling is dat er steeds meer cellen leeg staan en er meer cellen leeg komen te staan. Volgens de interne plannen worden er 1900 mensen boventallig verklaard en zullen 700 mensen mobiel worden ingezet. Het is nog niet duidelijk wat deze 'mobiele' functie inhoudt. Aan DJI wordt gevraagd een plan te maken. ,,Vaststaat dat er weer slechte jaren gaan komen want we kunnen geen leegstand financieren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De woordvoerder kan niet bevestigen dat de locaties Zoetermeer, Heerhugowaard, Almere, Almelo, Ter Apel dicht gaan, zoals in de interne stukken wel wordt gemeld. De PI in Veenhuizen zou voor de helft gereduceerd worden. ,,Aan het plan wordt tot de zomer gewerkt." FOTO : Een leegstaande cel    gevangenis gevangeniswezen DJI leegstaande cel leegstand cellen banenverlies bezuinigingen boventallig cipiers

“Cipiers raken hun baan kwijt, want cellen staan leeg ( Tel. 22/3). Wat een ideale en rare wereld hebben we toch in Nederland”, schrijft Ans Franken die vindt dat criminelen te weinig gestraft worden. Zij ziet wel wat in heropvoedingskampen voor criminelen. Wat vindt u van dit idee?

Ans Franken uit Tilburg schrijft:

“Een land zonder criminelen, zonder misdaad, och wat een veilige wereld. Helaas pindakaas! Kunnen we gelijk ook al bezuinigen op het onderdeel politie, want criminelen worden in het huidige systeem onvoldoende gestraft.

Alle moeite om criminelen op te pakken leidt voornamelijk tot taakstraffen. Ideaal voor de criminelen wel te verstaan. Want de straffen zijn lachwekkend. Vrij spel voor de criminelen. Persoonlijk vind ik dit alles vooral stimulerend voor alle mensen van kwade wil. Het invoeren van heropvoedingskampen lijkt me een beter idee.