Vrouwelijke medewerkers vallen vaker voor criminelen

crim

Verliefd worden op een crimineel die je bewaakt of begeleidt, het komt absoluut voor. Vooral het vrouwelijke geslacht zou zich snel aangetrokken voelen tot de badboys.

Philippe Bensimon aan de University of Montreal onderzocht driehonderd zaken waarbij gevangenismedewerkers verliefd werden op iemand die vastzat. De officiële term hiervoor is hybristophilia.

SEKSUEEL GETINTE FANMAIL

Het is al langer bekend dat criminelen gek genoeg best in trek zijn bij het grote publiek. Zo krijgen de beruchte Amerikaanse seriemoordenaars Charles Manson en Ted Bundy regelmatig seksueel getinte fanmail. De hybristophilia is echter een stuk minder besproken.

Hybristophilia zou ongeveer bij 4 procent van de mensen die in de gevangenis werkt voorkomen, zegt Bensimon. „Het is een taboe, maar eigenlijk worden alle gevangenissen getroffen door dit fenomeen. Alle directeuren proberen het te ontkennen. Zelfs op de interne stafvergaderingen wordt het niet besproken.”

VOORAL VROUWEN

Bensimon focuste zich bij zijn onderzoek op zo’n driehonderd gevallen in de afgelopen tien jaar in gevangenissen in de Noord-Amerika en Europa. In ruim 70 procent van de gevallen betrof het een vrouw die de gevoelens had gekregen. Vaak wordt de gevangene overgeplaatst en de werknemer ontslagen. Bovendien kan het incident, als het naar buiten komt, voor de medewerker ook leiden tot sociaal isolement en ruzie met de familie.

Dat het vaker vrouwen zijn die hybristophilia ondergaan, zou onder andere kunnen komen doordat in mannengevangenissen in bijvoorbeeld Canada veel medewerkers vrouw zijn. „De mannen uitten hun gevoelens dan tegenover de vrouwelijke artsen en psychologen. Ze stellen zich kwetsbaar op.”