VVD en CDA: opheldering incidenten gevangenis Alphen

2007-05-16 11:06:56 VUGHT - Op het terrein van de gevangenis Vught wordt woensdagmiddag een nieuwe longstayvoorziening voor tbs-gestelden officieel in gebruik genomen. Het nieuwe paviljoen telt 48 plaatsen, verdeeld over 6 afdelingen, en is een samenwerkingsverband met de Pompestichting in Nijmegen. In de longstay in Vught worden mannen met een persoonlijkheidsstoornis gehuisvest. Op de foto een nieuw onderkomen voor de inwoners. De cel is overdag van acht uur 's ochtends tot negen uur's avonds geopend. ANP PHOTO OLAF KRAAK

Kamerleden van VVD en CDA willen opheldering van staatssecretaris Dijkhoff over twee incidenten in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Zij reageren op het bericht in De Telegraaf dat twee cipiers zijn aangevallen; de een met een mes, de ander is op zijn hoofd geslagen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat er twee incidenten zijn geweest. “Het personeel is gelukkig niet ernstig gewond geraakt.”

Als de bliksem

De VVD wil weten hoe het zit. “Ik lees van alles. Als het klopt, moeten we er als de bliksem iets aan doen”, zegt het Kamerlid Van Oosten. Zijn CDA-collega Van Toorenburg is bang dat de situatie in de gevangenis uit de hand loopt. Ze denkt dat de problemen van Alphen aan den Rijn in een bredere context moeten worden geplaatst.

Vanwege bezuinigingen en reorganisaties staan steeds meer gevangenissen half leeg en dat laat zijn sporen na, zegt zij. “Het gevangeniswezen wordt uitgehold.” Van Toorenburg was vroeger gevangenisdirecteur en zegt van haar ex-collega’s verontrustende geluiden te horen over de dagelijkse gang van zaken.

Eind deze maand of begin volgend maand debatteert de Tweede Kamer over het gevangeniswezen.