Zestiger moet jaar naar cel voor wietteelt en diefstal van elektriciteit

Een 66-jarige man uit Hechtel-Eksel is vrijdag door de Hasseltse strafrechter tot 12 maanden cel en 6.000 euro boete veroordeeld wegens cannabisteelt. Op zijn proces vertelde hij dat hij de plantage thuis had geïnstalleerd om cannabisolie te maken om de pijn van zijn ongeneeslijke zieke schoonmoeder te verzachten, een verhaal waarover hij tijdens het hele onderzoek met geen woord had gerept. Een vermogensvoordeel van 42.200 euro is verbeurdverklaard.

“Ik heb een flater begaan. Mijn schoonmoeder was ongeneeslijk ziek. Ik kocht de olie eerst zelf in Nederland, maar ik wist niet wat er allemaal in zat. Om zelf olie te maken ben ik met het telen van wiet begonnen”, vertelde de man. “De eerste keer was de oogst mislukt. Een volgende keer had ik 3.600 gram cannabis, maar gedroogd bleef er 600 gram over. Ik heb vier keer opnieuw geplant.”

De zestiger had 172 cannabisplanten staan. Zijn zoon had in het verleden in Aarschot een wietplantage. Zelf rookte de zestiger wiet, omdat hij fibromyalgie heeft. Aan zijn zoon en schoondochter gaf hij soms een handvol wiet mee. Volgens zijn eigen verklaringen wist hij driemaal in totaal ruim 10 kilo wiet te oogsten.

Zijn raadsman, die uitstel voor celstraf en boete gevraagd, was niet te spreken hoe de speurders te werk waren gegaan bij de huiszoeking. Zo werd een waterreservoir van 1.000 liter stukgeslagen waardoor de kelder onderliep. Waardevolle karpers in een vijver stierven omdat de stroomtoevoer afgesloten werd.

Aan netbeheerder Infrax moet de veroordeelde voor de gestolen elektriciteit bijna 7.500 euro betalen.