Aantal comazuipers stijgt: ‘handhaving nieuwe wet is onvoldoende’

7

Ondanks het verhogen van de leeftijdsgrens waarop jongeren alcohol mogen kopen naar 18 jaar, is het aantal comazuipers vorig jaar fors toegenomen. Geen wonder, volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid: de leeftijdsgrens wordt nauwelijks gecontroleerd en alcohol is makkelijk te krijgen.

Vorig jaar belandden in totaal 931 jongeren als gevolg van te veel alcohol in het ziekenhuis, bijna twintig procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit een onderzoek, gebaseerd op cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK), ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft, de universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Bijna 700 kinderen die werden opgenomen hadden een alcoholvergiftiging door te veel drank. Gemiddeld hadden de jongeren een alcoholpromillage van 1,94, wat overeenkomt met zes glazen alcohol bij meisjes en tien glazen bij jongens. De onderzoekers denken dat er waarschijnlijk nóg meer gedronken is, omdat het alcoholpromillage pas later is gemeten. Jongeren waren gemiddeld drie uur buiten westen.

‘Alcohol nog te makkelijk te krijgen’
In 2014 werd de wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol verhoogd naar 18 jaar, maar dat heeft dus nauwelijks invloed gehad. Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is niet verbaasd: “Alcohol blijft makkelijk te krijgen voor jongeren, bijvoorbeeld door vriendjes te laten halen.” Bovendien wordt er nog veel reclame gemaakt voor alcohol en wordt de leeftijdsgrens niet streng gecontroleerd, duidt Van Dalen de toename van het aantal jongeren dat door drank in het ziekenhuis beland.
De meeste van hen gaven aan sterke drank te hebben gedronken, gevolgd door bier, mixdranken en wijn. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren was vorig jaar 15,4 jaar. Het gaat om bijna net zoveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent). Er zijn weinig verschillen in opleidingsniveau. Weliswaar is de groep vmbo’ers die naar het ziekenhuis moesten het grootst, maar de meeste jongeren volgen ook een vmbo-opleiding. In 2007, toen Nederlandse kinderartsen startten met een registratiesysteem, was de gemiddelde leeftijd 14,9 jaar. Toen betrof het slechts 297 jongeren.

‘Wereld op z’n kop’
Van Dalen hekelt de alcoholindustrie, die volgens hem méér reclame gaat maken als de verkoop van alcohol inzakt: “Jongeren trekken zich weinig aan van waarschuwingen, dat is echt te veel van hen gevraagd. Ze zullen pas minder kopen als het moeilijker wordt of duurder”, zegt hij. Het plan van VNG om in veertig gemeenten te onderzoeken of er ook in bijvoorbeeld wasserettes en kappers alcohol verkocht mag worden, noemt hij ‘de wereld op z’n kop’. “Er is miljoenen geïnvesteerd in preventie, dan moet je niet je principes laten varen en het aantal verkoopplekken uitbreiden. Dat is de kat op het spek binden”, zegt Van Dalen.