Asociale burgemeester betrapt : noemt inwoners stad ‘zure gekken’

14Screenshot video De Meerpeen, via De Telegraaf.

Foto: Screenshot video De Meerpeen, via De Telegraaf.

 

Dit is natuurlijk volkomen onacceptabel.

De burgemeester van Hollands Kroon is afgegaan als een gieter omdat hij twee inwoners van zijn gemeente wegzette als ‘zure gekken.’ Toen hij die uitspraak deed dacht hij dat niemand meeluisterde, maar dat was een vergissing: zijn microfoon stond nog steeds aan. Daardoor werd het wél opgepikt. In weinig tot geen tijd ging de video viraal op sociale media.

Burgemeester Jaap Nawijn keek de zaal in en mopperdetegen een collega:

“Kijk eens, daar zitten de heer en mevrouw Lombaard. Dat zijn van die zure gekken.”

Helaas voor de burgemeester stond zijn microfoon nog aan. Daardoor hoorde het echtpaar Lombaard uiteindelijk alles dus… net als iedere andere persoon die de video gekeken heeft.

De familie Lombaard heeft ruzie met hun buren vanwege een weg die tussen de twee huizen van de families ligt. Op de één of andere manier is de gemeente daar ook bij betrokken geraakt, wat blijkbaar reden was voor Nawijn om ze weg te zetten als een stel gekken.

Natuurlijk kunnen we hier om lachen — en ergens is het best vermakelijk — maar dit soort gedrag is natuurlijk volkomen onacceptabel voor een burgemeester. Deze man hoort er te zijn voor iedere inwoner, niet alleen voor de mensen met wie hij persoonlijk kan opschieten.

Het bewijst maar weer eens dat elke Nederlandse gemeente razendsnel een gekozen burgemeester moet krijgen. Huidige burgemeesters hebben hun positie niet te danken aan hun populariteit in de regio, maar aan machtige vriendjes in de politiek. Dat moet veranderen. Alleen dan zullen burgemeesters zich leren te gedragen en iedereen te respecteren. Ze móéten dan immers wel als ze hun positie willen behouden.