Burgemeester opnieuw in opspraak, nu over vastgoeddeal

Opnieuw legt de Haagse PVV burgemeester Pauline Krikke over de knie. Deze keer gaat het om een omstreden vastgoeddeal met het kapitale rijksmonument De Rijnstroom aan Noordeinde 64/64a in het centrum van Den Haag. Volgens De Telegraaf lijkt de burgemeester persoonlijk betrokken bij deze deal, waarbij het bewuste pand voor een bedrag ver onder de taxatiewaarde naar de bekende tassenontwerper Omar Munie gaat. Hij wil er appartementen en een winkel met atelier ontwikkelen.

De betrokkenheid van Krikke blijkt uit geheime informatie van het stadhuis die is vrijgegeven na een Wob-verzoek van De Telegraaf. In een interne mail van 13 december 2017 wordt gezegd dat de burgemeester tijdens een overleg over het pand enthousiast is geweest over de plannen van Munie en dat ze ’actief ondersteuning verleent bij de realisatie ervan’. Krikke wil geen uitleg geven over waarom ze de transactie niet overlaat aan verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (HSP).

Naar aanleiding van het artikel vraagt de Haagse PVV om opheldering. De partij wil onder meer weten of het klopt dat het rijksmonument naar Munie gaat, terwijl andere ondernemers er een hogere prijs voor zouden hebben geboden, en of burgemeester Krikke inderdaad pogingen zou hebben gedaan, zoals de krant beweert, om de transactie buiten de openbaarheid af te handelen. Ook stelt raadslid Willie Dille van de PVV opnieuw de vertrouwenskwestie, zoals de partij eerder ook al deed naar aanleiding van de communicatie van de burgemeester na de drievoudige steekpartij op het Johanna Westerdijkplein. “Begrijpt u dat veel mensen in Den Haag u niet meer vertrouwen met uw track-record van verzwijgen, om de waarheid heen draaien en het onder het tapijt vegen van onwelgevalligheden?,”