Burgemeester van Den Haag maakt indrugs in New York

drugs

Burgemeester Jozias van Aartsen is misschien wel op z’n best in het buitenland. De doorgewinterde bestuurder maakte gisteren indruk in New York met een groots initiatief.

Hij zit aan tafel bij Ban Ki-Moon! Nou, als je dat voor elkaar krijgt, dan ben je een burgemeester hoor

Martin Wörsdörfer, VVD-fractieleider

Hij is in New York zichtbaar in zijn element. Als oud-minister van Buitenlandse Zaken beweegt Jozias van Aartsen zich soepel door de wereld van de internationale diplomatie. Dit is zijn natuurlijke habitat, al speelt hij als burgemeester van Den Haag niet vaak meer mee op het wereldtoneel. Maar dinsdag kon hij dan toch weer eens ouderwets stralen.

Jozias van Aartsen kondigde in New York de oprichting aan van een totaal nieuw bestuurlijk fenomeen: het ‘wereldparlement van burgemeesters’. In september zullen tientallen bazen van steden over de hele wereld Den Haag aandoen voor een driedaagse conferentie.

Invloedrijk
Steden worden over de hele wereld steeds invloedrijker,” legt fractieleider Robert van Asten van D66 uit. ,,Zij moeten in staat worden geacht om heel pragmatisch samen te werken aan oplossingen voor problemen als vuile lucht en immigratie. Beter dan staten dat nu vaak doen. En dan is het fantastisch dat onze eigen burgemeester het voortouw neemt met dit wereldparlement van steden.”

Het grootste plan komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Een groep van pakweg dertig grote steden kwam al een paar keer bijeen om te praten over de baanbrekende ideeën van de Amerikaanse wetenschapper en publicist Benjamin Barber. Dat het juist Van Aartsen is die het project samen met de Amerikaan nu daadkrachtig doorzet, is volgens Robert van Asten niet heel vreemd. ,,Die twee hebben elkaar al vaker getroffen,” weet hij. ,,Zij zijn gelijkgestemde zielen.”

Onder de indruk
In New York heeft de burgemeester het maar druk. Voordat hij deze dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) een officiële persconferentie houdt op de campus van de deelnemende Fordham University, probeert hij ook in diplomatieke kring de geesten rijp te maken voor de ambitieuze samenwerking van de steden.

Van Aartsen mag zelfs aantreden bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor een ongetwijfeld beschaafde discussie. VVD-fractieleider en partijgenoot Martin Wörsdörfer is zwaar onder de indruk. ,,Hij zit aan tafel bij Ban Ki-Moon! Nou, als je dat voor elkaar krijgt, dan ben je een burgemeester hoor. Dat zie ik zijn collega’s in Rotterdam en Amsterdam nog niet doen.