‘Gemeente moet scheiding jonge ouders proberen te voorkomen’

horenzienzwijgen3

Een gelukkig gezinnetje zodra je kinderen geboren zijn? In films is het de gewoonste zaak van de wereld, maar in het echte leven niet altijd. Volgens de Amersfoortse ChristenUnie-wethouder Ron van der Spoel krijgen veel jonge ouders relatieproblemen. En in het belang van de kinderen moet de gemeente wat hem betreft ingrijpen.

Het is een opmerkelijke discussie vanavond in de gemeenteraad in Amersfoort. Daar wordt gesproken over wat de gemeente kan doen om het aantal echtscheidingen onder jonge ouders terug te dringen. In de Vinex-wijk Vathorst strandt zo’n 50 procent van de huwelijken, volgens Van der Spoel vaak binnen vijf jaar na de geboorte van de eerste.

Verantwoordelijk voor kinderen
“De overheid zegt altijd: wij kunnen hier niets aan doen, wij gaan niet over relaties”, zegt Van der Spoel. “Dat is ook zo. Maar we zijn wel verantwoordelijk voor het veilig en gezond kunnen opvoeden van kinderen. Een echtscheiding is een van de meest traumatische ervaringen voor een kind, die daar vaak allerlei problemen aan over houden.”

Nu schiet de overheid vaak te hulp als mensen uit elkaar zijn gegaan. Bijvoorbeeld doordat alleenstaande ouders in de schuldsanering terechtkomen of een kind te helpen met de scheiding om te leren gaan. Van der Spoel vindt dat dat anders moet. “We kunnen niet achterover blijven leunen en pas in actie komen als de gevolgen opgevangen moeten worden.”

Kraamzorg of verloskundige
Maar hoe doe je dat? De Amersfoortse ChristenUnie denkt dat er heel veel manieren zijn. Allereerst door te signaleren of er bij jonge of toekomstige ouders problemen zijn. “Mensen kloppen zelf vaak te laat aan voor hulp in hun relatie. De kraamzorg of verloskundige praat veel met die stellen. Die zou hen bijvoorbeeld een telefoonnummer of brochure kunnen geven van iemand bij wie ze hulp kunnen krijgen.”

Andere landen hebben dat beter voor elkaar, zegt Van der Spoel. “In landen als Zweden en Finland hebben ze bijvoorbeeld hele goede online cursussen, die zouden wij in Nederland ook kunnen aanbieden. Dat is een laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Maar we kunnen ook denken aan subsidie voor een lichte vorm van relatietherapie, die zit niet meer in de basisverzekering dus misschien verlagen we daarmee voor stellen de drempel.

Niet dwingen
Van der Spoel benadrukt dat de hulp vrijblijvend moet zijn. “We gaan mensen natuurlijk niet dwingen, maar we kunnen ze wel op de mogelijkheden wijzen en zorgen dat die mogelijkheden er zijn.” Hij verwacht dat de rest van de gemeenteraad het vanavond, al is het soms schoorvoetend, met hem eens is ‘dat er serieus onderzocht moet worden welke mogelijkheden wij in Amersfoort als politiek kunnen bieden’.

En na Amersfoort? “Als we hier echt iets voor elkaar krijgen en het blijkt ook echt te werken, dan moeten we dat ook zeker stimuleren in andere plaatsen.”